Sistemul care ne ucide

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

În ultima perioadă auzim din ce în ce mai des, din păcate, de oameni tineri care au nevoie de ajutor financiar pentru a face faţă bolilor. De asemenea, oameni tineri, mult prea tineri, pierd lupta în faţa bolilor nemiloase. În ciuda dorinţei de a trăi, pe mulţi dintre ei, care au motivaţii extrem de puternice şi o credinţă ieşită din comun că se vor face bine, boala îi învinge. Aceşti oameni lasă în urma lor familii îndurerate, copii care vor rămâne cu sechele pe viaţă, pentru că sunt obligaţi să trăiască fără un părinte.

Durerea lăsată în urma de aceşti oameni, învinşi de boală, dar şi de un sistem bolnav, pare să nu conteze prea mult pentru cei aflaţi la conducerea acestei ţări, care promit să schimbe ceva după fiecare tragedie. Promisiuni fără conținut, fiindcă schimbările reale și profunde nu vin însă niciodată. Dacă vor avea loc, cândva, peste zeci de ani, aceste schimbări nu le vor mai fi de folos celor care au fost învinşi de sistem şi de boală.

Cred că boala de care suferă sistemul medical, care face, din ce în ce mai des, victime, este mult mai gravă decât orice maladie incurabilă. Şi asta pentru că acest sistem medical din România nu este capabil să asigure tratament pentru miile de oameni care au fost diagnosticaţi cu boli grave. Sistemul nu este în stare să le asigure românilor, care plătesc lunar contribuţii la sănătate, posibilitatea de a beneficia, de exemplu, de un transplant în străinătate pentru că nu au fost plătite serviciile deja efectuate.

Astfel, oamenii sunt obligaţi să apeleze la ajutorul semenilor pentru a strânge banii necesari unui tratament care le poate salva viaţa. Uneori, banii vin prea târziu, alteori nu vin deloc şi bolnavul se stinge, după ce s-a înglodat, şi el şi familia lui, în datorii. Boala, indiferent cum se numeşte ea, este costisitoare, mai ales dacă nu poţi beneficia de tratament în localitatea în care locuieşti şi eşti nevoit să faci naveta către alte spitale. 

La final, unii înving boala, alţii sunt învinşi. Indiferent de rezultat, ei nu au avut parte de sprijin, nici medicamentos, nici psihologic, din partea statului, care este obligat, măcar prin faptul că percepe taxe, impozite şi contribuţii lunare la sănătate, să le asigure ajutorul. Cei care înving boala o fac, cel mai adesea, pe cont propriu. Ceilalţi, mor învinşi de un sistem care are, la rândul lui, nevoie de tratament urgent şi intens.

Citit 4577 ori Ultima modificare Duminică, 18 August 2019 13:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.