Extemporale electorale

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Urmează o săptămână de foc pentru politica românească, una care începe şi se încheie cu teste majore pentru toate partidele politice, fie ele la Putere sau în Opoziţie. Mizele acestor teste sunt chiar Guvernul şi instituţia prezidenţială, adică principalele „câmpuri de luptă”, dacă este să ne referim la componenta executivă a puterilor în stat.

Primul test este chiar astăzi, luni, 4 noiembrie, când Guvernul Orban trebuie să treacă prin furcile caudine ale Parlamentului. Acum se va vedea dacă toată ofensiva pentru înlăturarea guvernului Dăncilă a fost una care s-a bazat pe o fragilă alianţă de conjunctură sau s-a format, cu adevărat, o altă majoritate în Parlament. În ultimele săptămâni s-a dus o luptă acerbă pentru fiecare vot. Altfel spus, cu un PSD care încă mai controlează majoritatea pârghiilor de putere în stat, rămâne de văzut dacă dintr-o Opoziţie eterogenă, formată din nu mai puţin de şase formaţiuni politice, se vor putea aduna şi voturile pentru susţinerea unui Guvern. Desigur, premierul desemnat, liderul PNL Ludovic Orban, şi-a pus la bătaie toate calităţile de negociere, iar miza, inclusiv în faţa electoratului, este de a demonstra că, pe lângă dărâmarea unui Guvern, este capabil să şi pună ceva în loc.

Ecourile validării/respingerii Guvernului Orban se vor face simţite, fără îndoială, în al doilea test politic al săptămânii, cel al alegerilor prezidenţiale programate duminică, 10 noiembrie. O respingere a Guvernului Orban ar însemna o intrare în prelungiri a Guvernului Dăncilă. Asta ar însemna, oarecum paradoxal, că organizarea şi supravegherea bunului mers al alegerilor ar cădea în sarcina unui guvern demis. Dar, mai mult decât atât, ar demonstra că PSD mai are destul forţă. Contează acest lucru pentru atingerea ţintei de a intra în turul doi al prezidenţialelor. Dacă Guvernul Orban trece astăzi, misiunea PSD va fi sensibil îngreunată, chit că nu neapărat imposibilă. În fine, soarta Vioricăi Dăncilă este oricum pecetluită, indiferent dacă intră sau nu în turul doi. În faţa lui Iohannis şansele ei sunt minime, dar pentru PSD, din perspectiva viitoarelor bătălii electorale, contează cum se va plasa în ierarhia partidelor politice. Pentru politicieni acest „anotimp” electoral este, dacă vreţi, deopotrivă o vreme a trădărilor şi a adeziunilor la prima vedere…

Citit 1675 ori Ultima modificare Duminică, 03 Noiembrie 2019 16:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.