Brexitul, românii şi negocierile

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
4 comentarii

După mai bine de trei ani de incertitudine, alegerile anticipate din Marea Britanie pun capăt dilemei: vom avea sau nu vom avea un Brexit? Deopotrivă contestat şi adulat, Boris Johnson a reuşit să-şi adjudece victoria în alegerile anticipate, una în care Partidul Conservator a zdrobit Partidul Laburist. Acest rezultat înseamnă un singur lucru: vom avea Brexit! Varianta unei posibile repetări a referendumului privind ieşirea din UE este, practic, eliminată.
Desigur, dincolo de frământările de pe scena politică londoneză, mai mult ne interesează ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie după ce aceasta va părăsi blocul comunitar. Se pare că suntem în faţa… răului cel mai mic. Adică, fie şi în condiţiile în care Marea Britanie părăseşte UE (teoretic, până pe 31 ianuarie 2020 – n.r.), drepturile cetăţenilor români vor fi apărate, la fel ca şi ale celorlalţi cetăţeni europeni, de tratatul (re)negociat de premierul Boris Johnson cu liderii UE. Rezultatul alegerilor anticipate garantează Partidului Conservator suficientă forţă pentru a trece tratatul prin furcile caudine ale Parlamentului. Se încheie astfel un parcurs zbuciumat al relaţiei între Parlament şi premier, cu victoria acestuia din urmă…
Conform datelor autorităţilor britanice, aproximativ 300.000 de români s-au înscris deja în noua schemă de înregistrare (EUSS) a cetăţenilor statelor membre UE care lucrează, muncesc şi studiază în Marea Britanie, fiind, practic, cea mai numeroasă comunitate de cetăţeni care a depus astfel de solicitări. Acest lucru ne dă imaginea mizei pe care Brexitul o are în mod direct pentru români.
Evitarea unui „hard-Brexit”, prin adoptarea previzibilă a tratatului de separare, este un factor pozitiv, dar ceea ce ar trebui să se ştie este că lucrurile nu se vor opri aici. Urmează încă un parcurs anevoios al relaţiilor dintre UE şi Marea Britanie, respectiv cel al negocierii unui tratat comercial care să reglementeze relaţiile economice dintre cele două entităţi. Deocamdată, e greu de spus care va fi impactul/costul economic real al separării Marii Britanii de UE. De la simplii cetăţeni, vom intra pe teritoriul companiilor şi al intereselor financiare şi comerciale de tot felul. Altfel spus, alt bal, altă distracţie.

Citit 1241 ori Ultima modificare Vineri, 13 Decembrie 2019 16:55

4 comentarii

 • postat de @IC Duminică, 15 Decembrie 2019 10:24 86.124.204.*** Link la comentariu
  0
  2

  Absolut, Brexit-ul e creatia ocultei mondiale, axa Washington - Moscova, nu ca la negocierile lui David Cameron cu comisia europeana din 2016 din 15 cereri, 15 i-au fost refuzate si ca omul a fost obligat sa ceara referendum. Nu ca UE guverneaza peste Marea Britanie, iar o institutie fabricata precum Parlamentul European in care toti neavenitii au ajuns (uita-te doar la ce 'personalitati' am trimis noi acolo) a ajuns sa impuna celui mai vechi parlament din lume toata birocratia de pe pamant. Si cu siguranta nu din cauza faptului ca migratia libera a dus la stagnarea salariilor in UK, si sa nu care cumva sa ne gandim la Curtea Europeana avand putere suprema asupra institutiilor judecatoresti din Marea Britanie.

  Iti multumim ca ne-ai aratat adevarul curat si ca nu ne-ai lasat sa cadem in capcana de a crede ca a interzice partide politce si a cenzura discursul celor cu care nu esti de acord (in cazul asta al euroscepticilor) nu e o masura a regimurilor totalitare, ci o metoda pe care tu o recomanzi cu caldura Uniunii Europene.

  Raportează
 • postat de Cristi Duminică, 15 Decembrie 2019 00:57 82.78.127.*** Link la comentariu
  1
  1

  Mii de tineri social-democrați, activiști LGBT, grupuri de feministe și tot felul de neomarxiști s-au adunat în străzile din Londra pentru a contesta victoria democratică a conservatorului Boris Johnson.

  În sfârsit înțeleg și eu cum functioneaza această corectitudine politică progresista neomarxista: dacă un socialist câștigă atunci totul este în regulă, dar dacă prin votul exprimat democratic, câștigă un conservator, atunci trebuie o revoltă, trebuie o nouă revoluție a proletariatului!
  Lupta aceasta politică pentru a instaura dictatura neomarxista progresista și-n România se întâmplă acum...păcat ca mulți nu ne dăm seama de acest lucru.

  Raportează
 • postat de cristi Sâmbătă, 14 Decembrie 2019 23:57 82.78.127.*** Link la comentariu
  1
  1

  Era de asteptat sa castige conservatorii.
  Englezii s-au saturat de politica progresista neomarxista impusa de la Bruxelles in toata Europa.

  Raportează
 • postat de IC Sâmbătă, 14 Decembrie 2019 04:09 86.124.206.*** Link la comentariu
  3
  2

  Brexit ,rezultatul eforturilor comune ale USA ( interese cert economice ) si ale Rusiei-Putin (interese si politice ,de revenire la puterea URSS si economice ) de a submina ,dinamita , Uniunea Europena . Cum va fi pentru romanii din Marea Britanie ,vom vedea ,sper ca va fi bine ,cert este ca lucrurile nu se vor opri aici si ca ,se vor cauta "codite de topor " care sa mai incite la ceva "exituri " ,pana la dezmembrarea UE ,asta daca nu se vor lua masuri in fiecare stat mergand pana la interzicerea pertidelor care promoveaza si incurajeaza astfel de idei.... parca sunt si pe plaurile mioritice ......

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.