Brexitul, românii şi negocierile

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

După mai bine de trei ani de incertitudine, alegerile anticipate din Marea Britanie pun capăt dilemei: vom avea sau nu vom avea un Brexit? Deopotrivă contestat şi adulat, Boris Johnson a reuşit să-şi adjudece victoria în alegerile anticipate, una în care Partidul Conservator a zdrobit Partidul Laburist. Acest rezultat înseamnă un singur lucru: vom avea Brexit! Varianta unei posibile repetări a referendumului privind ieşirea din UE este, practic, eliminată.

Desigur, dincolo de frământările de pe scena politică londoneză, mai mult ne interesează ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie după ce aceasta va părăsi blocul comunitar. Se pare că suntem în faţa… răului cel mai mic. Adică, fie şi în condiţiile în care Marea Britanie părăseşte UE (teoretic, până pe 31 ianuarie 2020 – n.r.), drepturile cetăţenilor români vor fi apărate, la fel ca şi ale celorlalţi cetăţeni europeni, de tratatul (re)negociat de premierul Boris Johnson cu liderii UE. Rezultatul alegerilor anticipate garantează Partidului Conservator suficientă forţă pentru a trece tratatul prin furcile caudine ale Parlamentului. Se încheie astfel un parcurs zbuciumat al relaţiei între Parlament şi premier, cu victoria acestuia din urmă…

Conform datelor autorităţilor britanice, aproximativ 300.000 de români s-au înscris deja în noua schemă de înregistrare (EUSS) a cetăţenilor statelor membre UE care lucrează, muncesc şi studiază în Marea Britanie, fiind, practic, cea mai numeroasă comunitate de cetăţeni care a depus astfel de solicitări. Acest lucru ne dă imaginea mizei pe care Brexitul o are în mod direct pentru români.

Evitarea unui „hard-Brexit”, prin adoptarea previzibilă a tratatului de separare, este un factor pozitiv, dar ceea ce ar trebui să se ştie este că lucrurile nu se vor opri aici. Urmează încă un parcurs anevoios al relaţiilor dintre UE şi Marea Britanie, respectiv cel al negocierii unui tratat comercial care să reglementeze relaţiile economice dintre cele două entităţi. Deocamdată, e greu de spus care va fi impactul/costul economic real al separării Marii Britanii de UE. De la simplii cetăţeni, vom intra pe teritoriul companiilor şi al intereselor financiare şi comerciale de tot felul. Altfel spus, alt bal, altă distracţie.

Citit 1628 ori Ultima modificare Vineri, 13 Decembrie 2019 16:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.