Elefantul din salonul de spital

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
2 comentarii

Controversata ordonanţă de urgenţă care le va permite spitalelor şi clinicilor private să concureze de la egal la egal cu spitalele de stat în accesarea fondurilor publice destinate programelor naţionale de sănătate a dus, aşa cum era şi de aşteptat, la politizarea excesivă a subiectului. Într-un mod cât mai cinic cu putinţă, fiecare formaţiune politică încearcă să tragă cât mai mult capital electoral de pe urma acestui subiect, însă nimeni nu pare încă dispus să vorbească despre "elefantul din cameră", atunci când vine vorba despre sistemul de sănătate românesc. În ciuda tuturor atacurilor şi a acuzaţiilor politice, un fapt rămâne constant: sistemul sanitar românesc este grav subfinanţat.

Astfel, problema nu este dacă pacientul va fi tratat la stat sau la privat, din moment ce oricum nu va trebui să plătească, cel puţin pentru moment, în niciuna dintre situaţii. Problema este că tarifele prevăzute prin programele naţionale de sănătate sunt mult prea mici pentru a putea fi măcar interesante pentru clinicile private. Din acest motiv, tarifele pentru diverse servicii medicale cuprinse în programele de sănătate vor trebuie mărite în mod automat, pentru ca spitalele private să fie motivate să abordeze astfel de pacienţi.

Şi aşa ajungem repede la fondul problemei. În prezent, banii pe care statul român îi alocă din PIB pentru Sănătate sunt total insuficienţi. Ca urmare, atunci când ai nevoie de o analiză sau de o investigaţie medicală, cei mai mulţi dintre asiguraţi sunt nevoiţi să plătească pentru aceste servicii, deşi ele sunt decontate, teoretic, din contribuţia obligatorie la Sănătate. Aici se adaugă şi problema corupţiei puternice din sistem, precum şi modul extrem de ineficient în care autorităţile publice cheltuie banii pe care îi au la dispoziţie.

În concluzie, dintr-un buget mult prea mic şi căpuşat de corupţie şi de incompetenţă, statul va trebui să mărească tarifele decontate pentru serviciile din programele naţionale, pentru ca privaţii să devină interesaţi de subiect. De unde se vor găsi banii necesari? Fie bugetul alocat Sănătăţii va creşte, fapt puţin probabil, fie profesioniştii din domeniu, cu sprijinul Parlamentului, vor gândi o reformă performantă a sectorului, fapt şi mai puţin probabil. Scenariul cel mai puţin dorit, dar cel mai plauzibil, este că lucrurile vor funcţiona în continuare la fel de defectuos, iar principala victimă a acestui sistem bolnav va fi tot pacientul, la fel ca până acum.

Citit 1583 ori Ultima modificare Joi, 13 Februarie 2020 17:06

2 comentarii

 • postat de Galatean, din pacate Vineri, 14 Februarie 2020 13:23 81.12.150.*** Link la comentariu
  0
  3

  Daca nu se umbla si la comportamentul cadrelor medicale (medici, asistente, infirmiere) nu se va rezolva NIMIC !

  Raportează
 • postat de florin Vineri, 14 Februarie 2020 10:45 213.233.101.*** Link la comentariu
  0
  6

  1.Bugetul sanatatii=40 de miliarde de lei .E mic e mare?Nu putem sti daca este mic sau mare pina cind nu vom sti clar cum sunt cheltuiti acesti bani!Si atunci cind va exista transparenta totala vom sti daca sunt sau nu insuficienti!!!!
  2.''În concluzie, dintr-un buget mult prea mic şi căpuşat de corupţie şi de incompetenţă, statul va trebui să mărească tarifele decontate pentru serviciile din programele naţionale, pentru ca privaţii să devină interesaţi de subiect''Pai daca avem corupptie,ineficienta nu poate rezulta de aici tarife prea mari?????Ma gindesc ca daca apare concurenta de ce sa se mareasca tarifele si sa nu scada?????
  3.''Controversata ordonanţă de urgenţă care le va permite spitalelor şi clinicilor private să concureze de la egal la egal cu spitalele de stat '' DA ACEASTA ORDONANTA ESTE CONTROVERSATA PENTRU CA A APARUT INTR-O NOAPTE FARA SA FIE DEZBATUTA NICAIERI!CRED CA PENTRU O TEMA ASA IMPORTANTA ESTE NECESAR DEZBATEREA PRELUNGITA SI LUAREA UNEI DECIZII CHIAR PRIN REFERENDUM!!!!!HAI SA NE AMINTIM CA DREAPTA A DISTRUS JUSTITIA IN MOMENTUL CIND A HOATARIT SA TREACA CODURILE PRIN ORDONANTA NOAPTEA CA HOTII!!!!!O PROBLEMA ASA IMPORTANTA TREBUIA MAI INTII DEZBATUTA!!!!SPITALELE DE STAT AU FOST SI SUNT DISTRUSE DE CORUPTIE SI DE INEFICIENTA PLANIFICATA!!!!!!PRIMA PROBLEMA PE CARE TREBUIE D-UL COSTACHE SA O REZOLVE ESTE ACEEA CU MEDIC O ORA LA STAT SI 9 LA PRIVAT!!!!!DACA SI ACUM MEDICII TRIMIT BOLNAVII LA CABINETE PARTICULARE CE SE VA INTIMPLA DUPA ACEASTA INTRARE IN LUCRU A ACESTEI ORDONANTE???????

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.