Singurătatea neuronului geostrategic

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Zilele trecute, un deputat gălăţean din Comisia de Apărare din Parlament ne-a reproşat, pe căi mai mult sau mai puţin ocolite, că nu se cuvine să publicăm ştiri "gen Sputnik" despre… Rusia şi capabilităţile ei militare. "Băgăm lumea la idei, îşi pierde încrederea în NATO! În alte ţări aţi fi fost închişi (ziarul) a doua zi!" - cam acesta era, în mare, mesajul vigilentului nostru politician.

Cu neuronul geostrategic inflamat, politicianul a uitat că unul dintre elementele care ne diferenţiază de Rusia sau alţi "concurenţi geopolitici" din regiune - pentru a nu folosi termenul de "inamici" - este tocmai libertatea presei. A ascunde sub preş ştiri - difuzate, de altfel, prin agenţii de presă oficiale - doar pe motiv că i-ar face pe ruşi să pară prea deştepţi sau mai periculoşi nu este decât politica struţului, ca în filmele cu Rambo. Iar prezentarea selectivă a realităţii este, poate, cel mai toxic fake-news pe care îl poate genera cineva, cu toate consecinţele ce decurg, inclusiv la nivelul percepţiei publice, din subestimarea situaţiei de fapt. Sau, mai ştii, poate deputatul nostru o fi vreun admirator secret al lui Kim Jong-un, de are impertinenţa să pomenească de "închiderea, a doua zi" a unei publicaţii care are "tupeul" de a publica ştiri despre Rusia!

Dar dacă tot a citit despre exerciţiile de război radio-electronic ale unui nou model de fregată rusească în Marea Barents - că asta era ştirea ce a stârnit "ofensiva" deputatului - şi dacă tot are chef de nelinişti geostrategice şi conspiraţii, i-am recomanda politicianului gălăţean să recitească măcar ştirile privind hăţişul în care s-a intrat cu procesul de înzestrare a Forţelor Navale Române cu cele patru corvete şi modernizarea navelor de război deja existente.

Ruşii ca ruşii, dar noi în ce realitate trăim? Nu l-am auzit pe deputatul respectiv să se dea de ceasul morţii nici când din motive politicianiste s-a anulat contractul prin care SN Damen Galaţi urma să construiască navele militare - astăzi prima corvetă ar fi fost livrată deja! - nici când, în mod evident, se trăgea prin mijloace neloiale spuza contractelor spre SN Constanţa, deşi acolo, în afară de pliante, nu s-a mai produs nimic în materie de nave militare în ultimele decenii, nici când ofiţeri de carieră atrăgeau atenţia că măcar modernizarea navelor pe care deja le avem, şi care au deja zeci de ani de serviciu, n-ar mai trebui întârziată.

Acum câteva zile, SN Damen a livrat Forţelor Navale Pakistaneze o navă de luptă, una din cele vreo 35 construite în ultimii ani la Galaţi. Ar fi putut fi a noastră! Combativul nostru deputat ar fi trebuit să fie şi el acolo, să-i audă pe ofiţerii români vorbind de cât de dornici ar fi să aibă şi ei astfel de nave! Şi eventual să le şi explice şi de ce, când "ţara arde" în materie de înzestrare militară, politicienii se piaptănă.

Citit 2287 ori Ultima modificare Luni, 17 Februarie 2020 00:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.