Sală fără sportivi, sportivi fără sală

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Anunțul făcut zilele trecute de către Compania Națională de Investiții (CNI) despre construcția unei săli polivalente de 4.000 de locuri la Tulcea, oraș fără echipe de primă ligă în acest moment, nu poate să ne stârnească decât frustrare.

La Blaj, o localitate cu numai 27.000 de locuitori, se află în construcție o sală polivalentă cu o capacitate de 2.000 de locuri, cu posibilitatea de extindere la 3.000. Aici ar fi o justificare, echipa de volei feminin din Blaj fiind triplă campioană națională și participantă în cupele europene, competiţie în care meciurile de "acasă" este nevoită să le joace la Sibiu.

La Galați, e "bătaie" mare pentru un loc la antrenamentele "indoor", pentru că, doar la nivel de seniori, sunt patru echipe de primă ligă și alte două din eșalonul secund, iar programul este foarte încărcat. Pe lângă lupta pentru antrenamente și meciuri, putem să o adăugăm și pe cea cu artiștii care vin să concerteze aici, dar și Biroul Electoral Județean, care blochează și el activitatea sportivă în perioada alergerilor, câteva zile înainte și după... Da, este nevoie de construcția unei noi săli polivalente, în adevăratul sens al cuvântului. Iar acest lucru a fost solicitat în mai multe rânduri de antrenorii echipelor gălățene, care de multe ori s-au văzut puși în situația de a-și întrerupe antrenamentele pentru a face loc unui spectacol sau unei întruniri politice.

Sala Sporturilor "Dunărea" are o vechime de aproape cinci decenii, fiind construită la începutul anilor '70. A fost închisă în anul 2000, din cauza pericolului de prăbușire, apoi "pasată" de la Ministerul Tineretului și Sportului la Consiliul Local Galați, până când același CNI, la zece ani de la închidere, a scos la licitație lucrările de reconstrucție. În septembrie 2013, sala era reinagurată cu un meci de primă ligă, cel al baschetbalistelor de la Phoenix. Până anul trecut, când voleibaliștii de la CSM Arcada au câștigat primul titlul de campioană a României (și dreptul de participare în Liga Campionilor), Galațiul a mai avut două echipe care au participat în competiții europene (indoor): handbalistele de la Oțelul și voleibalistele de la CSU Metal - multiplă campioană națională, echipă care s-a desființat în 2010. Şi, totuşi, în ciuda atâtor performanţe, Galaţiul nu are o sală la standarde moderne nici măcar în plan, în timp ce oraşe mici şi fără echipe de top beneficiază de polivalente de ultimă generaţie...

Citit 1912 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Februarie 2020 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.