Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
3 comentarii

Măsurile economice luate recent de guvern îmbracă o paletă largă și merită a fi detaliate în contextul pandemiei determinate de Covid-19. 
După ce au cumpănit, vorba cuiva important, nu zic cine, autoritățile au reușit să clarifice categoriile de părinți ai copiilor de până la 12 ani care pot beneficia de zile libere. Mai întâi, pentru aceștia trebuie epuizate condițiile muncii la domiciliu, telemuncii și toate optiunile prevăzute în Codul Muncii, pe perioada suspendării cursurilor în școli și grădinițe și doar cu acordul angajatorului pentru domenii cheie, precum sistemul național de apărare, penitenciare, personal din unitățile sanitare de stat, utilități, comerț alimentar și alte categorii. Indemnizația este în valoare de 75% din salariul în plată, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. La fel va fi și pentru cei care intră în șomaj tehnic. Este vorba despre salariați din domenii imediat și grav afectate (horeca, turism, servicii și chiar transporturi), ce au întrerupt activitatea total sau parțial ca urmare a stării de urgență și după ce firmele au obținut un certificat în acest sens de la Ministerul Economiei. Obligatoriu în format electronic și fără... dosare cu șină. Tot aici intră și operatorii economici ce cunosc o reducere a veniturilor cu cel puțin 25% față de primele două luni ale anului 2020, urmând a beneficia în această situație nu mai mult de 75% din totalul angajaților, în baza unei declarații pe propria răspundere. Totodată, Guvernul a amânat și termenul de plată pentru impozitele pe clădiri, pe teren, pe mijloace de transport, de la 31 martie la 30 iunie 2020.
Un alt pachet se adresează direct întreprinzătorilor. Astfel, IMM-urile vor putea amâna la plată utilitățile, precum și chiria pentru sediile proprii, vor primi garanții de stat pentru obținerea de credite și dobândă subvenționată, garanția fiind pentru 90% din credite în cazul celor de până într-un milion de lei și de 80% pentru creditele mai mari. Per total, potrivit specialiștilor, efectele tuturor acestor măsuri, coroborate și cu cele de ordin fiscal, ar genera un efect de multiplicare în economie de peste 150 miliarde de lei. E suficient? Este foarte greu de spus, mai ales că toate aceste măsuri au în vedere un termen rezonabil de timp, mai mult ca sigur nu pot fi întinse la infinit. Cum va fi economia după ce va resimți toate efectele pandemiei, iar nu ne permitem să facem pronosticuri. Un singur lucru este cert deocamdată: trebuie să stăm în casă!

Citit 851 ori Ultima modificare Luni, 23 Martie 2020 19:22

3 comentarii

 • postat de Tema de casa pentru autoritati. Marți, 24 Martie 2020 17:12 77.111.245.*** Link la comentariu
  0
  7

  Ce se intampla cu un numar IMPORTANT de oameni care se aflau sau, mai nou, se afla (din orice motiv) in situatia de a nu avea un loc de munca sau nu se (mai) afla in perioada de plata de somaj, sau nu mai au de la cine sa primeasca un ajutor banesc din alte tari, numar de oameni la care se adauga si un numar foarte mare de persoane intoarse in tara, in ultimele saptamani ... si care persoane, toate acestea, sunt in IMPOSIBILITATEA de a se angaja acum si EFECTIV NU POT sa-si gaseasca o sursa de asigurare a existentei pentru ei si familiile lor, sursa fie ea legala (prin angajare) sau temporara, provizorie (,,de proba"...)
  Atentie...numarul acestor persoane este MARE...si timpul curge !

  Raportează
 • postat de Viorica Dracila Marți, 24 Martie 2020 15:46 89.136.2.*** Link la comentariu
  6
  1

  E bun un virus de asta mai puternic ca sa faca curatenie prin listele de votare ca prea multi pensionari pesedisti votau pe cate 3 liste , prea multi pensionari comunisti sunt in parlament , care ne-au dstrus viitorul. Exista o karma.
  Ar trebui sa evolueze virusul incat sa isi aleaga singur victimele sa nu moara oameni nevinovati.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Marți, 24 Martie 2020 09:30 5.13.144.*** Link la comentariu
  0
  15

  BUN! Stam in casa! Somerii cu ce traiesc? Cand va ingheta tot ... si nu mai ai posibilitatea sa faci un ban ca frelancer, independent, liberprofesionist artistic ce faci?
  NU POTI INGHETA ACTIVITATILE ECONOMICE!\

  0.Importul urgent de teste pentru verificarea populatiei in speta cei ce-au ajuns in tara din 1 Febr. 2020, a celor ce-au avut contact cu ei... pers apropiate etc., personal medical etc. (parlamentari sigur s-au verificat primii de N ori)
  Import/fabricarea de manusi, masti si dezindectat ptr toate untitatile spitalicesti ACUM! IERI! Nu maine, nu dupa amiaza!

  1. Limiteaza accesul persoanelor cele mai vulnerabile pe strazi inutil (plimbari autobuz, adunari inutile biserici, pomeni etc)
  2. Ingheata plata tuturor utilitatile prin amanare... 3..x luni cat va dura criza (Proiectul Caramitru)
  3. Ajutor financiar ptr cei ce nu detin conturi in banci sau valori mari... pe timpul crizei (virament bancar 1000Ron lunar - suficient pentru asigurarea unui trai minim)
  4. Ajutor petru societati si firmele mici pana in 10 angajati urgent!
  5. Amenzi pentru orice societate comerciala sau pers. fizica care face specula cu produse alimentare sau de iginera IMEDIAT... cu publicarea zilnica a datelor nume sa stim de cine sa ne ferim si sa nu cumparam dupa criza!  CAND????

  Avand in vedere unele pers de o moralitate indoielnica, ce tot vin in tara... (wizz air... nu are zboruri spre Ro pana pe 7 Martie... CRL - OTP) asta inseamna cel putin 1000 de romani.. daca socotim si cele X0..000 ce vin la granite... este inevitabil sa avem cel putin 5000 de imbolnaviri! Dar stam linistiti avem cele 8 spitale regionale promise de psd in campania helectorala!

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro