Când economia tușește, stăm în casă!

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Măsurile economice luate recent de guvern îmbracă o paletă largă și merită a fi detaliate în contextul pandemiei determinate de Covid-19. 

După ce au cumpănit, vorba cuiva important, nu zic cine, autoritățile au reușit să clarifice categoriile de părinți ai copiilor de până la 12 ani care pot beneficia de zile libere. Mai întâi, pentru aceștia trebuie epuizate condițiile muncii la domiciliu, telemuncii și toate optiunile prevăzute în Codul Muncii, pe perioada suspendării cursurilor în școli și grădinițe și doar cu acordul angajatorului pentru domenii cheie, precum sistemul național de apărare, penitenciare, personal din unitățile sanitare de stat, utilități, comerț alimentar și alte categorii. Indemnizația este în valoare de 75% din salariul în plată, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. La fel va fi și pentru cei care intră în șomaj tehnic. Este vorba despre salariați din domenii imediat și grav afectate (horeca, turism, servicii și chiar transporturi), ce au întrerupt activitatea total sau parțial ca urmare a stării de urgență și după ce firmele au obținut un certificat în acest sens de la Ministerul Economiei. Obligatoriu în format electronic și fără... dosare cu șină. Tot aici intră și operatorii economici ce cunosc o reducere a veniturilor cu cel puțin 25% față de primele două luni ale anului 2020, urmând a beneficia în această situație nu mai mult de 75% din totalul angajaților, în baza unei declarații pe propria răspundere. Totodată, Guvernul a amânat și termenul de plată pentru impozitele pe clădiri, pe teren, pe mijloace de transport, de la 31 martie la 30 iunie 2020.

Un alt pachet se adresează direct întreprinzătorilor. Astfel, IMM-urile vor putea amâna la plată utilitățile, precum și chiria pentru sediile proprii, vor primi garanții de stat pentru obținerea de credite și dobândă subvenționată, garanția fiind pentru 90% din credite în cazul celor de până într-un milion de lei și de 80% pentru creditele mai mari. Per total, potrivit specialiștilor, efectele tuturor acestor măsuri, coroborate și cu cele de ordin fiscal, ar genera un efect de multiplicare în economie de peste 150 miliarde de lei. E suficient? Este foarte greu de spus, mai ales că toate aceste măsuri au în vedere un termen rezonabil de timp, mai mult ca sigur nu pot fi întinse la infinit. Cum va fi economia după ce va resimți toate efectele pandemiei, iar nu ne permitem să facem pronosticuri. Un singur lucru este cert deocamdată: trebuie să stăm în casă!

Citit 1570 ori Ultima modificare Luni, 23 Martie 2020 19:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.