Epidemia corupției din România

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Sloganul "corupția ucide" a devenit popular în România, după dezastrul din Colectiv. Dacă funcționarii publici nu ar fi luat mită pentru a închide ochii la nereguli, poate că tragicul evenimentul nici nu ar fi avut loc. Acela a fost un prim test pe care sistemul de sănătate din România l-a picat fără drept de apel. Prin declarații mincinoase și prin amânări repetate, autoritățile au întârziat nepermis de mult trimiterea în străinătate a răniților aflați în stare gravă. Această tergiversare a dus la și mai multe vieți pierdute și la o suferință imposibil de descris în cuvinte.

Acum, la peste patru ani de la acea tragedie, autoritățile trebuie să treacă printr-un nou test. Acela al modului în care gestionează criza cauzată de coronavirus. Este un test dificil chiar și pentru sisteme medicale performante și mult mai bine puse la punct decât cel din România.

În paralel cu ancheta oficială, la un nivel mai profund, tragedia din Colectiv ar fi trebuit cel puțin să clatine metehnele cu care suntem obișnuiți. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, fapt demonstrat de atacul susținut, orchestrat de Liviu Dragnea și compania împotriva statului de drept.

Acum, chiar în momentele în care am avea cea mai mare nevoie să știm că sistemul medical din România este totuși unul funcțional, un nou scandal îl clatină chiar din temelii. Sorina Pintea, până de curând ministru al Sănătății, a fost arestată pentru 30 de zile după ce a fost prinsă în flagrant luând mită. Așa cum probabil că fiecare dintre noi poate bănui, cazul Pintea nu constituie excepția, ci felul în care lucrurile funcționează în sistemul sanitar în mod obișnuit.

Pentru a lupta împotriva unei eventuale epidemii de coronavirus este nevoie de o infrastructură medicală bine pusă la punct și de fonduri pe măsură. Chiar și așa lucrurile pot scăpa rapid de sub control, așa cum o demonstrează situația din Italia. În România, din păcate, nu avem nici infrastructură medicală modernă și nici fonduri suficiente. Deja membrii echipajelor medicale de urgență s-au plâns că echipamentele pe care le-au primit pentru a interveni în cazuri de pacienți infectați cu coronavirus par de slabă calitate.

Dincolo de aspectul etic al problemei, corupția slăbește și mai mult sistemul sanitar autohton. Iar primele victime ale acestei adevărate epidemii sunt în special cetățenii simpli, adică aceia care nu-și permit tratamente în clinicile private, ci depind exclusiv de acest sistem găunos și mafiot.

 
Citit 1752 ori Ultima modificare Duminică, 01 Martie 2020 13:56

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.