Coronavirus cu răspundere limitată

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)
3 comentarii

Patriotismul, spiritul civic, prevederile legale, igiena, politica, leacurile băbeşti, solidaritatea, neamurile, teorii ale conspiraţiei şi politica - toate au fost invocate în contextul actualei crize a coronavirusului. Pentru că, într-adevăr, dincolo de formele de manifestare a virusului, avem o criză. Şi se ştie că adevărata natură a oamenilor, a societăţilor, o percepem cel mai bine în situaţii de criză.

Ce vedem acum, în România? Primul impuls al cetăţenilor unei ţări în care ai şanse mai mari să mori de gripă sau de infecţii intraspitaliceşti, vestea asta cu coronavirusul a fost mai degrabă motiv de băşcălie. „Tratamentele” cu ţuică, ceaiuri, măşti „de firmă” sau „izolare” prin staţiunile la munte au făcut furori pe reţelele de socializare. Oricum, China era departe, măsurile luate de autorităţile de acolo făceau mai degrabă subiectul comentariilor privind nivelul de respectare… a drepturilor omului. Se uita cât de repede se propagă o molimă în vremea globalizării. Sau, poate, deja aveam dezvoltată un fel de toleranţă psihologică după valurile de gripă aviară, pestă porcină, gripe sau viroze autohtone.

Când „unda de şoc” s-a propagat până în Italia şi a devenit evident că e doar o chestiune de timp până coronavirusul va ajunge în România, au început să apară tot mai accentuate exagerările din spaţiu public - se vorbea mai puţin de igienă şi mai mult de zăluzii care au dat buzna în magazine să-şi umple cămările cu de-ale gurii. După care - breaking news! - au apărut şi primele cazuri.

Acum, iată, coronavirusul e aici, „palpabil”, probabilitatea de a contacta boala nu e deloc neglijabilă. Se închid şcolile, autorităţile se agită, reclame educative la TV, frontierele aproape blocate, deja pe ici, pe colo, se simte cum se infiltrează frica. Doamne fereşte să strănuţi în autobuz! Instantaneu eşti săgetat de priviri feroce! Vedem, însă, şi cât de vulnerabilă este societatea în faţa unor evenimente de o asemenea anvergură: cadre medicale insuficiente, spitale slab dotate, bâlbe de tot felul între carantină şi autoizolare, dar şi multă inconştienţă sau indiferenţă la nivel individual faţă de potenţialele pericole.

Să sperăm că, după toată această experienţă, vom rămâne, în mentalul colectiv, cel puţin cu mai multe învăţăminte în materie de igienă şi prevenţie, dar poate vom fi şi mai raţionali sau solidari unii cu alţii. Nu de alta, dar ce ne-am face dacă, într-o zi, o să apară un virus ce se propagă la fel de repede precum COVID-19, dar ar fi la fel de periculos ca Ebola! Ne-am călca în picioare unii pe alţii?

Citit 1267 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Martie 2020 17:12

3 comentarii

 • postat de Mici probleme. Joi, 12 Martie 2020 10:39 77.111.247.*** Link la comentariu
  0
  11

  Exista o ,,mica" problema pe care unii se fac ori ca nu o vad, ori ca nu o inteleg si anume aceea ca: pentru COVID19 nu exista leac !!! Adica...ca sa inteleaga oricine...daca ai luat virusul si ai un sistem imunitar mai slab....atunci tu ai sa MORI !
  O alta ,,mica" problema ar fi si aceea ca populatia Romaniei refuza sa accepte sau nu intelege faptul ca, daca tu nu vrei sa crezi si sa vorbesti si sa te gandesti la acest VIRUS MORTAL, atunci tie nu ti se poate intampla sa te afli printre cei MORTI.
  O ultima ,,mica" problema ar fi aceea ca, in mod inconstient si stupefiant aproape toata populatia Romaniei cat si presa cat si autoritatile se fac ca nu aud si ca nu inteleg si refuza adevarul ca acest VIRUS MORTAL nu se raspandeste el singur, de capul lui, pe Pamant...ci virusul este transportat de niste vectori, de niste PURTATORI care, in cazul COVID19 sunt oamenii, oameni care, lasati sa circule liberi, fara nicio restrictie, din zonele de focar in cele necontaminate...LE CONTAMINEAZA PE CELE DIN URMA !

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Joi, 12 Martie 2020 10:00 91.181.243.*** Link la comentariu
  5
  0

  Cei mai prosti si slabi pregatiti sunt motoritatile ghetatului de stramb si hot ce e!
  Am si eu o intrebare, cum se pot autoizola pers. singure, pensionare, fara stab. financiara? A, da, ii ajuta statul cu o prema de 10.000-20,000 de ron oferta daca nu te autoizolezi!

  Poporul asta nu invata nicodata din greseli, atat timp cat lasa deligventii sa-i conduca!

  Raportează
 • postat de grup de studenti Joi, 12 Martie 2020 09:02 95.77.107.*** Link la comentariu
  0
  10

  Vă rugăm sa reconsiderați situația și sa suspendați cursurile. In mod special sunt în grupa de risc cei de la facultatea de calculatoare din Univ. Galați, care sunt nevoiți sa atingă zilnic și repetat, în încăperi diferite, tastatura și mouse-ul - adică multiple suprafețe NEDEZINFECTATE.
  Rugam rectoratul Universității Dunărea de Jos - Galați sa dea dovada de responsabilitate și sa introducă cursurile, temele și seminariile exclusiv online, la facultățile unde este posibil - iar la ACIEE (Facultatea de Automatica, Calculatoare, Inginerie Electrica și Electronica) acest mod de continuare a programului de studii este pe deplin fezabil.
  Solicităm decanatului sa pună deschis, transparent și cu buna credință în discuție această situație (în raport cu rectoratul) și sa facă publice în amănunt eventualele argumente, motivații și explicații care ar putea sta în spatele unui eventual refuz de suspendare a cursurilor directe, care implica prezenta fizică.
  Credem ca nu fara justificare au apărut recomandările Ministerului Sănătății, autorităților de resort, Consiliului Rectorilor din România, șamd DE A SUSPENDA CURSURILE care implica prezența fizica, directa, a studenților și cadrelor didactice universitare.

  Domnule rector,
  VA ATRAGEM ATENȚIA ca ignorarea acestor masuri imperative, evidente și recomandate de autoritățile cu cel mai înalt grad de credibilitate v-ar putea atrage - în foarte posibila situație de semnalare a unor îmbolnăviri prin contagiune - nu doar răspunderea morala, ci și penala - atât a d-voastră, personal, cat și a celorlalți responsabili pentru aceasta situație de mare risc, complet nejustificata.

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro