Evaluaţi acest articol
(23 voturi)
5 comentarii

„Noii «leproşi» ai Chinei: Autorităţile sigilează apartamentul unei familii întoarse din Wuhan, cu oameni înăuntru”, citeam, pe 31 ianuarie, titlul înfiorător al articolului publicat de "Epoch Times România". Văzusem şi la televizor aceleaşi imagini terifiante ale uşilor sudate în timp ce oamenii zăvorâţi strigau după ajutor. Părea un scenariu de film apocaliptic, un roman distopic, bestseller, numai bun de citit într-o vacanţă sau într-un weekend relaxant. Păreau undeva, departe, de necrezut şi neacceptat într-o lume civilizată şi europeană ca a noastră.

Poliţişti lovind cu sălbăticie oameni costelivi şi sărmani, prinşi pe străzile din India. Nu-i întreabă nimeni de vreo declaraţie de proprie răspundere, de nevoia, necazul sau disperarea care i-a scos din locuinţele mizere şi înghesuite. Poate nu mai au bani nici pentr-un pumn de orez! Atât cât să-ncapă în căuşul palmei. Poate încearcă să ajungă la familiile lor, poate au nevoie de un medicament… Bătaie, mizerie şi sărăcie cumplită. Este realitatea care mă aşteaptă la jurnale de ştiri, ori în postările prietenilor de pe Facebook, altele decât cele tot mai îngrijorătoare despre situaţia din România, ori despre dezastrele din Italia, Spania, Franţa…

La noi încă-i bine, îmi spun privind realitatea coafată şi machiată strident de autorităţi. Mă întreba, aseară, o prietenă din Italia, unde sunt datele despre situaţia din Galaţi. Numărul îmbolnăvirilor, al vindecaţilor. I-am răspuns că sunt ascunse de guvernanţi, că nu ni se servesc decât date naţionale, iar pentru fiecare informaţie locală trebuie să ne luptăm cu sistemul. „E o idioţenie... Românii nu realizează gravitatea situaţiei. Aici, Protecţia Civilă, pe pagina oficială, în fiecare seară la ora 18, publică un tip de ''recensământ'': noii infectaţi, număr de analize, câte pozitive, câte negative, câţi sunt sub aparate la terapie intensivă, câţi vindecaţi şi câţi decedaţi! Aşa se poate compara cu ziua precedentă. De exemplu, la mine în oraş de trei zile nu este niciun nou caz. Am depăşit ''vârful'', cred”, mi-a spus gălăţeanca din Italia.

Mi-am dorit cu ardoare să fie aşa, pentru binele ei şi al celor apropiaţi. La cum se desfăşoară realitatea în România, mă întreb cu spaimă când şi mai ales cum vom atinge noi „vârful”. Şi, privind la cei care încă zburdă nonşalant pe stradă, îmi vine în minte spotul acela cu „Ţi-am pregătit un loc la noi în celulă”. Ar merita o variantă nouă: „Ţi-am pregătit un loc la reanimare”. Dar, din nefericire, este clar că nici aici nu vor fi locuri pentru toţi.

Citit 1585 ori Ultima modificare Marți, 31 Martie 2020 20:27

5 comentarii

 • postat de anonim Miercuri, 01 Aprilie 2020 17:22 89.137.228.*** Link la comentariu
  0
  3

  Cum poate fi catalogata o persoana care a venit la mine in casa din mediu contaminat ,a negat ca acolo la locul ei de minca sint mai multe focare de acest virus?Am rugat sa/mi comunice daca a fost testata.daca a intrat in carantina.De atunci nu mai raspunde la telefon si cind a fost intrebata de catre o locatara a scarii in care locuieste daca a fost testata,daca a iesit testul pozitiv sau negativ,a raspuns foarte obraznic ca nu intereseaza pe nimeni acest lucru.Acestlucru nu e o incalcare a legilor ce au fost date pentru a nu se raspindi acest virus?

  Raportează
 • postat de gg Miercuri, 01 Aprilie 2020 15:27 92.84.41.*** Link la comentariu
  0
  2

  Situatia la zi in Romania
  https://instnsp.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/5eced796595b4ee585bcdba03e30c127
  si in lume
  https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

  https://www.worldometers.info/

  Raportează
 • postat de Flore I. Miercuri, 01 Aprilie 2020 12:42 89.136.4.*** Link la comentariu
  0
  11

  Solicitam de la autoritatile Galatiului informatii despre situatia infectarii cu Covid-19 din orasul si judetul nostru, detalii care sa fie prezentate zilnic in presa si TV-locale! Ar fi o masura de protectie pentru noi!

  Raportează
 • postat de johndoe Miercuri, 01 Aprilie 2020 09:26 188.24.234.*** Link la comentariu
  3
  8

  In Galati exista anumite locuri de munca unde,desi activitatea s-ar putea desfasura de acasa ,100% sigur,conducerea cheama angajatii la munca de-aiurea.Sub patronajul Primariei.Ia investigati putin...In Romania se prefac ca au grija de tine,dar de-abia asteapta sa te omoare...

  Raportează
 • postat de Mai mult decat oricand...SA MERGEM LA VOT ! Miercuri, 01 Aprilie 2020 05:46 77.111.247.*** Link la comentariu
  1
  10

  Vrem sa stim cat mai dureaza si ce masuri se iau pentru a se incheia mai repede aceasta perioada de detentie nationala.
  Vrem sa stim amanunte despre felul in care se va relua activitatea societatilor, vrem sa stim daca vor exista si ce se va intampla cu locurile de munca disponible dupa liberarea romanilor si, in cazul in care va dura blocajul economic, cum le va fi asigurata existenta celor care au ramas fara loc de munca, inainte sau dupa declararea acestei ,,stari de urgenta" si somerilor neremunerati, statul roman fiind SINGURUL RASPUNZATOR pentru situatia in care se afla tara acum.
  Vrem sa stim AMANUNTE EXACTE despre situatia imbolnavirilor, a mortilor la nivel de localitate.
  Vrem sa stim CONCRET, cu amanunte, masurile materiale (pentru ca pe cele legale le stim foarte bine !!!) luate pentru protectia populatiei, incepand cu cele pentru grupurile cu risc cel mai ridicat si terminand cu populatia de rand.
  Vrem sa stim EXACT cine si ce sarcini are si ce activitate desfasoara si ce raspundere isi asuma cei aflati la nivelurile de conducere in stat.
  Vrem sa stim care este dinamica repatrierilor operate de statul roman, cati cetateni romani sunt adusi in tara in fiecare noapte, care este locul lor de plecare si care este destinatia si felul cum aceste persoane sunt procesate din punct de vedere al pericolului de raspandire a infectiei cu Covid 19 pe teritoriul tarii.
  Vrem sa stim o estimare aproximativa a numarului celor care mai au de gand sa se intoarca in tara si pana la ce data urmeaza sa fie adusi acesti indivizi...care este termenul limita pana la care vor continua sa intre in Romania, venind din focarelele de infectie din occident.
  Vrem sa stim care este situatia la zi, zi de zi, in legatura cu evolutia pandemiei, cu medicamentele sau vaccinurile aparute sau pe cale de a se produce in lume.
  Vrem sa fim informati in legatura cu legalitatea masurilor care se iau asupra populatiei, cu sursa acestor ordonante.
  Vrem sa stim CONCRET amanunte despre procedura de aplicare asupra cetatenilor a prevederilor ,,ordonantelor militare" si care sunt caile de atac ale acestor sanctiuni date pe baza acestor ,,ordonante militare".

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.