Să ştii, carantinatule!

Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Gălăţene care acum vii înapoi acasă din ţări înroşite de pandemie, să ştii că dacă eşti forţat să stai în carantină, e pentru a nu răspândi necontrolat molima. Dacă nu ştii, deşi bănuiesc că ai auzit-o deja şi în ţara de unde vii, şi de la televizor, pandemia a prins toată planeta cu pantalonii resurselor în vine.
S-a tot vorbit de nemulţumurile "diasporezilor" cărora brusc li s-a făcut dor de casă când pandemia a început să facă ravagii în ţările pe care le-au văzut ca pe pământul făgăduinţei. Ajunşi de-a valma şi cu forţa în carantină, măsură menită să protejeze restul populaţiei de potenţialii aducători ai virusului din ţările unde pandemia a explodat, gălăţenii, unii forţaţi să vină înapoi pentru că au rămas fără surse de venit, alţii pentru că li s-au restrâns "afacerile" al căror nomenclator se numeşte Cod penal, nu se dezic de neaoşele năravuri.
Primul şi cel dintâi, să cârtească şi să revendice. Că nu e buna cazarea, că nu e bună mâncarea, că, mai nou, stau mai mulţi în cameră. De acord, să stai închis undeva, chiar şi în propria casă, este, să zicem, neplăcut şi la un momemt dat orice confort devine... neconfortabil, mai ales când îl împarţi 24 de ore, timp de două săptămâni, eventual cu un străin. Poate fi şi periculos, în cazul în care tu nu eşti ghinionistul purtător al virusului, iar colocatarul de carantină, este. Automat, devii şi tu.
Dar, suntem în Galaţi, un judeţ care nu este nici turistic, nici vreo metropolă sau măcar "capitală" de regiune şi care are poiibilităţi limitate pentru avalanşa de "stranieri", posibil infectaţi. E un judeţ mai vitregit în care perfidul virus şi-a făcut loc şi prin spitale, şi printre medici, şi prin căminele de bătrâni şi unde noi, cei rămaşi aici, încercăm să facem tot posibilul să nu îl răspândim sau să îl luăm, cum s-ar zice, de pe stradă. Să înţelegi că sistemul medical aşa şubred cum e, ar deveni şi mai şubred dacă tu nu ai sta în carantină. Să înţelegi că noi, încartiruiţi cu ordonanţe militare, stăm în casă pentru ca peste o lună, două, să ne continuăm vieţile aici, cum am făcut până acum. Ce vei face tu? Poate vei pleca din nou, poate vei rămâne în ţara pe care ai lăsat-o pentru că nu îţi oferea nimic şi de la care ceri acum tratament de lux, în vremuri de război epidemiologic. Uite, ai la dipsoziţie două săptămâni în care să reflectezi la viitorul tău. Între timp, poate nu ţi se mai pare aşa mare înghesuiala, mâncarea poate are gust mai bun şi poate te gândeşti la ce-ai putea să faci să "scuturi" un pic ţara la care te întorci în vremuri de restrişte.

Citit 2456 ori Ultima modificare Marți, 07 Aprilie 2020 20:00

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

 • postat de eu
  Miercuri, 08 Aprilie 2020 14:00
  86.124.202.***
  Perfect de acord cu faptul că Statul român nu oferă condiții de nivelul celor normale, măcar. De ce să vii în țară pentru alt motiv decât că nu ți-ai găsit un loc nici acolo cum nu ți-ai găsit nici aici ? Firește că luate individual fiecare situație este diferită și comportă discuții și nuanțe dar repet, dacă ai plecat pentru a o lua de la capăt în altă țară, de ce vii înapoi pentru altceva decât să-ți revezi familia, ceea ce nu este permis acum?
  2
  7
  Raportează
 • postat de Monais
  Miercuri, 08 Aprilie 2020 12:31
  83.137.6.***
  Dar voturile" diasporezilor" sunt bune ?
  19
  7
  Raportează
 • postat de Dogaru Ioan
  Miercuri, 08 Aprilie 2020 11:02
  5.13.230.***
  Oare cui se adreseaza articolul? Diasporezii care au contract de munca n-au putut pleca. Au plecat doar free lancerii care isi aveau activitatile in mijloacele de transport si in zonele aglomerate. Dar ei s-au imunizat demult. Vedeti ca acest virus s-a luat majoritar pe cei care au folosit autocarele agentiilor de turism.
  1
  17
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 08 Aprilie 2020 08:33
  5.13.144.***
  Daca nu erau "carantinatii" Romania era moarta demult economic! Nu contest, multi nu au parasit tara, pentru a pleca la munca cinstita... sau au avut parte de o educatie aleasa... dar fara marea majoritatea... PIB era sub 55% din ce este acum! Ma rog ce-a gost pana acum cateva saptamani si nu numai!
  16
  7
  Raportează
 • postat de Robert G
  Miercuri, 08 Aprilie 2020 07:50
  213.233.85.***
  E GREȘIT TOT!
  GESTIONAREA CRIZEI E FĂCUTĂ DE CELE MAI INCOMPETENTE ȘI NESĂBUITE PERSONAJE.
  CARANTINĂ LA GRANIȚĂ, NU SĂ PARCURGĂ SUTE DE KILOMETRI, LĂSÂND O DÂRÂ DE MIZERIE.
  TESTE ȘI MATERIALE DE PROTECȚIE LIPSESC SAU SUNT DEOSEBIT DE SCUMPE.
  Halal conducători!
  3
  16
  Raportează
 • postat de Cristina
  Miercuri, 08 Aprilie 2020 07:27
  93.122.248.***
  Unora dintre cei ramasi in tara le este greu sau chiar imposibil sa inteleaga ca, nu toti cei aflati in carantina au venit in Romania doar pt sarbatori , pt ca si-au pierdut afacerile sau locurile de munca.Printre cei care au hotarat sa vina in tara in aceasta perioada ,sunt si persoane care au nevoie de un tratament medical care este mai ieftin in tara ,caci in anumite tari straine se recomanda Paracetamol pt orice ,iar daca ai nevoie de investigatii de specialitate,trebuie sa faci programare care dureaza f mult.Nu toata lumea care a plecat in strainatate,inseamna ca a plecat la furat sau la cersit.Oricat de greu vi s-ar parea,d-na Constandache,sunt o multime de romani cu studii universitare care isi fac f bine meseria acolo,meserie pt care nu au trebuit sa mituiasca pe nimeni pt a obtine un post .Sunt romani care au avut curajul si dorinta sa lucreze la un nivel superior celui din tara.Dvs ati ales sa traiti si sa munciti aici .Nu inseamna ca daca altii au plecat in strainatate si s-au intors in tara pt o perioada scurta de timp,nu se mai pot intoarce niciodata acolo.E penibil cel sau cea care gandeste asa si mintea unora este de-a dreptul limitata.In legatura cu statul in camera a mai multor persoane intr-o perioada de carantina presupune in mod automat ca te afli intr-o situatie de risc de imbolnavire atat cu Corona virus cat si cu alte boli cu transmitere pe cale aeriana.Cine va fi responsabil de aceasta situatie?Pai,conform articolului pe care dvs l-ati scris in presa ,cei aflati in carantina vor fi vinovati in cazul in care se vor imbolnavi pt ca si-au permis sa vina in tara .Totodata,daca cei aflati in carantina ,fac toxiinfectie alimentara de la mancarea primita de la cantinele de ajutor social,tot cei aflati in carantina poarta vina.Doamna Constandache,aveti cunostinta despre ce inseamna sa primesti zilnic mancarea(mic dejun,pranz si cina)la orele 15.00 pm,o mancare neetichetata,nesigilata,cu un miros si gust in neconcordanta cu normele de sanatate publica?De asemenea,aveti idee ce riscuri mari exista sa te imbolnavesti si eventual sa mori pt ca autoritatile romane au decis pt sanatatea ta ,ca trebuie sa stai in aceeasi camera cu mai multe persoane de la care poti contacta virusul coronarian sau alte boli infectioase ce se pot transmite pe cale aeriana?Personal,nu cred ca aveti suficiente cunostinte medicale pt a judeca toti acesti oameni aflati in carantina .Nimeni nu-si doreste ,,lux",ci doar respectarea dreptului la mentinerea sanatatii publice de catre autoritati,si nu expunerea populatiei la riscul de a se imbolnavi .
  15
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.