Economia bate pandemia?

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

La începutul instituirii stării de urgenţă, cvasitotalitatea populaţiei României era de acord cu măsurile impuse, chiar dacă acestea erau cele mai drastice pe care majoritatea le-a trăit. Spaima de necunoscutul coronavirus i-a făcut pe cei mai mulţi să accepte fără crâcnire ordonanţele militare prin care s-au închis magazine şi s-a limitat circulaţia persoanelor, iar ca urmare au început să se închidă afaceri şi angajaţii să fie trimişi în şomaj.

După câteva săptămâni de stat în casă, din ce în mai multe voci au început să se revolte. Patroni ajunşi în prag de faliment şi angajaţi rămaşi fără slujbe şi cu perspective incerte pentru viitorul apropiat au început să conteste public restricţiile. Iar bomboana pe colivă a pus-o aglomeraţia de pe aeroportul din Cluj-Napoca, unde mii de români au stat la coadă pentru un loc de muncă în Germania, ignorând cu bună ştiinţă regulile distanţării sociale. De înţeles, în condiţiile în care statisticile oficiale anunţă deja peste un milion de şomeri, iar valul disponibilizărilor abia a început. Şi cifrele astea nu cuprind economia subterană, estimată în România la o treime din total, în care angajaţii rămaşi fără loc de muncă nu beneficiază de niciun fel de protecţie socială.

Pericolul COVID-19 a devenit astfel, pentru din ce în ce mai mulţi români, mai mic decât ceea ce se preconizează că se va întâmpla în economie. Mai ales că restricţiile multor state din Europa încep să se relaxeze treptat, în timp ce la noi urmează să se prelungească. Despre ţările care n-au luat decât măsuri care implică mai mult bunul-simţ decât obligaţii şi restricţii n-are rost să mai amintim.

Specialiştii care s-au exprimat public consideră că fiecare lună de carantină determină o pierdere de circa 3% din PIB. Astfel, numai două luni de oprire a activităţii şi alte două de recuperare, pentru că nimeni nu va putea porni cu motoarele turate la maximum, ar putea costa România cam 10% din PIB. La asta se adaugă cheltuielile specifice pe care autorităţile au fost obligate să le facă pentru a ţine piept pandemiei, care vor ajunge la aproximativ 5% din PIB. Şi să nu uităm faptul că noi plecăm deja de la un deficit de aproape 5%!

Una peste alta, grosso-modo, ajungem uşor la un deficit de 20% din PIB, respectiv cel puţin 40 miliarde de euro, în cifre absolute. O sumă uriaşă, dacă ne gândim că, pentru depăşirea crizei economice din 2008-2010, România a avut nevoie de un împrumut de "numai" 12 miliarde de euro. Iar banii de la instituţiile financiare internaţionale vin la pachet cu importante costuri sociale şi condiţionări economice. Creşteri de pensii cu 40% sau salarii bugetare duble faţă de mediul privat vor fi utopii.

Dacă economia bate sau nu pandemia ar trebui să decidă şi să acţioneze în consecinţă guvernanţii, pe care însă nu-i văd capabili de o strategie pe termen mediu şi lung. Vor încerca să facă faţă situaţiei de criză, pe care au gestionat-o onorabil până acum, dar cam atât. Ce se va întâmpla în lunile următoare şi în anii care vin, Dumnezeu cu mila...

Citit 1853 ori Ultima modificare Duminică, 12 Aprilie 2020 22:26

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 13 Aprilie 2020 11:54
  5.13.144.***
  Nea Gigi nu gandesti ca este o contradictie ce afirmi???
  CU CE BANI SA STAI IN CASA A? Azi am primit amenintare de la ING ptr 21 de Ron taxa de gestiune cont... crd ca voi plati datoria din putinul care-l am si inchid contul! Asta este politica in Romania... la greu iti a jugulara! II DOARE LA FLASNETA! Asa cum priamaria si prefectura te ajuta cu ajutoare 2 zile din 21! Mi-e sila si greata de aceste sociatati depasite moral FALSE... ce strag la gramada banii prostimii si o duc colosal de bine! PESTE TOT ESTE ASA!

  Vedem... ce va scoate virusul din noi... ori EL ori ECONOMIA! In curand trb sa alegem! Deja nemtii au ales... si urmeaza...
  3
  12
  Raportează
 • postat de ariciul
  Luni, 13 Aprilie 2020 10:39
  89.39.81.***
  Fermierii afectaţi de secetă vor fi despăgubiţi.Daca sunt bani pentru asa ceva,celelalte sunt floare la ureche.Produsele lor mmerg la export,fructele noastre putrezesc prin livezi si prin depozite ,iar animalele stau precum cartile in raft.daca iei una ,cad toate .iar statul ,poporul care papa branza din uleiuri hidrogenate ,miei care inainte latrau,mere ceruite poloneze ,si multe alte chimicale si plasticuri ....plateste toate.Dar .....pana cand?
  4
  10
  Raportează
 • postat de pentru Nea Gica
  Luni, 13 Aprilie 2020 09:30
  109.103.134.***
  Draga Nea Gica, ca sa fii sanatos trebuie sa ai bani, iar ca sa ai bani trebuie sa ai loc de munca...
  1
  11
  Raportează
 • postat de Cu respect !!!
  Luni, 13 Aprilie 2020 00:56
  77.111.247.***
  EXCELENT PUNCT DE VEDERE !!! FELICITARI AUTORULUI !!!

  In sfarsit apare si putem sa citim si un punct de vedere realist, concentrat, orientat si coerent in legatura cu situatia (GRAVA) in care se va afla populatia Romaniei, pe termen mediu si lung.
  ---
  Imi permit o remarca, o completare la afirmatia dumneavoastra ca ,,bomboana pe colivă a pus-o aglomeraţia de pe aeroportul din Cluj-Napoca, unde mii de români au stat la coadă pentru un loc de muncă în Germania, ignorând cu bună ştiinţă regulile distanţării sociale".
  Parerea mea este ca s-a trecut MULT PREA USOR peste situatia asta si ca, in conditiile in care populatia unei tari intregi este supusa unor ordonante militare care o tintuiesc cvasitotal in case, apare dintr-o zona supusa carantinarii si aflata sub paza militara, un grup de mii de oameni care se deplaseaza haotic prin jumatate din tara iar autoritatile din Romania trec sub tacere, ca si cum nici nu s-ar fi intamplat aceasta INCALCARE GRAVA a decretului prezidential de instituire a starii de urgenta, urmat de orodonantele militare care au decurs din acest decret si...nici la data comiterii acestei INFRACTIUNI si nici ulterior, nu s-au luat ABSOLUT NICIUN FEL DE MASURI... NU AU EXISTAT ABSOLUT NICIUN FEL DE REACTII DIN PARTEA CONDUCERII TARII...toate astea in timp ce un batran din Romania care (poate nu intelege cum trebuie sa procedeze...) este gasit in neregula cu acea declaratie pe proprie raspundere, risca o amenda de pana la 20.000 de lei (200 DE MILOANE LEI VECHI !!! 5000 DE EURO !!!) daca nu se incadreaza in intervalul orar 11:00-13;00 pentru deplasarea la piata sau daca isi plimba catelul in jurul blocului intre alte ore decat 20:00-21:00...
  1
  15
  Raportează
 • postat de Nea Gica
  Luni, 13 Aprilie 2020 00:18
  188.24.200.***
  Cand populatia nu are grija de propria viata atunci devii lumea a 3a. Incolo ne indreptam. Stati dracu in casa si nu va mai ganditi la bani, daca esti mort nu iti mai trebuei bani
  15
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.