Banul la ban trage, chiar şi-n pandemie

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

După toată năuceala determinată de pandemie, care risca să aducă Uniunea Europeană în pragul unui blocaj total - la un moment dat se ajunsese la un fel de "isterie" inclusiv între şefii de stat şi de guvern - lumea a început… să se adapteze. Fabricile auto au început să facă aparate de respirat, confecţiile au trecut pe măşti de protecţie, ne-am mai lămurit medical şi cu coronavirusul. După ce mai bine de două luni Europa şi-a numărat victimele, ne îndreptăm spre "relaxare" şi repornirea economică.
Ei, şi acum ajungem… la bani. În toate statele UE au curs ajutoarele publice. Nu a mai fost nici o regulă, nici o limită, cine a avut bani i-a "perfuzat" în economie, în protecţie socială, spitale etc. Dar nu toată lumea a stat pe un munte de bani. Desigur, aici este vorba şi de înţelepciunea autorităţilor naţionale, dar dincolo de asta, una este să "arunci" pe piaţă câteva sute de miliarde de euro şi alta… să te împrumuţi ca să ţii în viaţă sistemul.
Unde s-a ajuns? Comisarul pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a arătat că deja sunt "diferenţe enorme" în ajutoarele publice din statele membre UE. Din 1.900 miliarde de euro din evidenţele Bruxellesului, mai bine de jumătate (52 la sută) s-au împărţit în Germania. Urmează Franţa, cu 17 la sută, şi Italia, cu 16 la sută. Desigur, noi suntem la coada clasamentului. România avea un deficit bugetar uriaş, iar acum va avea unul şi mai mare...
Dincolo de toate, acum se vorbeşte de planul european de 1.000 miliarde de euro pentru relansare - granturi şi împrumuturi, deşi încă se mai negociază pe marginea lui… Cert e că banii nu se vor da "cu sacul". Va fi un sistem pe principiul programelor europene, mai simplificat, poate, dar la fel de riguros. Întrebarea e: ce va prima - clamata solidaritate, capacitatea de absorbţie, interesele de afaceri? Că, dacă e după acestea din urmă, s-ar putea să rămânem doar cu… solidaritatea. Aia declarativă. Ţările cu economie solidă ar putea deveni şi mai solide, ţările cu sisteme mai fragile vor "tuşi" şi mai tare: inflaţie, deficit bugetar, şomaj, pieţe pierdute, sectoare blocate etc. Noi parcă înclinăm mai mult spre a doua variantă. Dar, să nu cobim… Să rămânem, dacă nu eurooptimişti, măcar optimişti pur şi simplu.

Citit 1499 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Mai 2020 16:43

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

 • postat de Galatean
  Joi, 21 Mai 2020 05:46
  95.76.2.***
  Da, vedeti, problema este ca Bruxellul da bani la toate tarile membre ale uniunii, fara discriminare, care au interes serios, deci si un grad de absorbtie mare in scopul dezvoltarii!

  Ca un procent mai mare din aceste fonduri este directionat unor tari dezvoltate economic este un lucru corect si firesc, garantadu-le continuitatea dezvoltarii, de altfel scopul si politica europeana de dezvoltare.

  Dar nu o sa aloce bani tarilor membre ale uniunii care promoveaza o politica de stagnare si coruptie, fara grad de absorbtie a banilor, cel mult uniunea sfatueste, indruma, trage semnale de alarma, dar nu obliga pe nimeni, vaduvindu-le de fonduri banesti, necesitand schimbarea politicilor economice!

  De aceea, bine spus, banul trage la ban, acolo unde exista seriozitate, dar dezinteres si coruptie, conform zicalei populare, in tari fara un plan solid de dezvoltare, si paduchii la golan!

  Este acea lege nescrisa care nu iarta pe nimeni!

  De ce ne miram oare ca Romania este mereu pe ultimul loc?!!

  Pai hai sa schimbam politicile economice, sa eradicam coruptia, si sa fim credibili ca banii care ni se aloca nu iau alta destinatie decat cea pentru scopul alocat, adica al deźvoltarii infrastructurii, economiei in general!
  1
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.