În temperaturi să ne măsurăm sau în scenarii să ne luptăm

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Starea de urgenţă a trecut. Suntem, de mai bine de o săptămână, în stare de alertă, maximă, după cum susţin guvernanţii. Regulile s-au mai relaxat, pe ici, pe colo, dar asta nu înseamnă că ne-am întors, nici măcar la nivel de deziderat, la viaţa normală de dinainte de pandemie. Dar asta este doar la nivel teoretic, pentru că străzile s-au umplut de oameni, parcurile la fel. Iar cetăţenii parcă au şi uitat că întreaga lume încă se luptă cu un inamic nevăzut, iar pentru a fi cât mai protejat de riscul infectării trebuie respectate mai multe reguli. Masca de protecţie, purtată corect, nu la mişto, este obligatorie în orice spaţiu închis, la intrarea în fiecare instituţie trebuie să ni se ia temperatura, iar distanţa dintre noi trebuie să fie mai mare de 1,5 metri.

Regula privind măsurarea temperaturii pare să fie o piatră de încercare pentru mulţi dintre cetăţeni. A început o adevărată luptă împotriva autorităţilor, iar teorii mai conspiraţioniste şi mai fanteziste nu au întârziat să apară. De la convingerea fantasmagorică "ţi se implantează, prin tehnologia 5G, un cip în cap" şi până la invocarea unei aşa-zise "protecţii a datelor cu caracter personal", fiecare teorie a câştigat sute de adepţi. Astfel, lupta împotriva coronavirusului s-a transformat, pentru unii, în lupta împotriva termometrului. Iar această luptă nu pare să aibă finalitate, în ciuda faptului că atât medicii, cât şi specialiştii în drept au explicat că nu sunt încălcate nici drepturile civile, nu se întâmplă nimic ştiinţifico-fantastic şi nici nu reprezintă un pericol de infectare, temperatura fiind măsurată de la distanţă de un angajat al instituţiei sau magazinului, angajat care poartă mască.

Nu ştim cât de eficientă este procedura de măsurare a temperaturii pentru depistarea coronavirusului - mai ales că sunt mulţi asimptomatici printre noi - dar de aici şi până la a produce scenarii de film - cum a fost cazul din Bucureşti, finalizat cu o imobilizare cu cătuşe - e cale lungă. Eficientă sau nu, şi această regulă este la fel ca toate celelalte şi trebuie respectată, fie că ne place, fie că nu. Iar faptul că a început această luptă surdă nu face decât să dovedească faptul că ne dorim o ţară ca afară, dar nu şi regulile ei.

Citit 1657 ori Ultima modificare Vineri, 22 Mai 2020 19:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.