Distanţarea socială în conservă

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
3 comentarii

De la încetarea stării de urgenţă, avem iar program "full" la transportul public, nemafiind nevoiţi să aşteptăm autobuzele despre care, la un moment dat, nimeni nu părea să ştie după ce grafic mai circulau. Ei bine, cu tot noianul de reguli şi obligaţii pe care le au călătorii dependenţi de astfel de transport pentru a preveni transmiterea sau contractarea virusului, gospodarii de la Transurb le-au mai pus în cârca una, nescrisă: supravieţuirea în conservă.

Să facem un exerciţiu de imaginaţie. Se ia un autobuz dintre cele vechi, printre primele importate din ţările nordice, adică fără ferestre, în care abia se putea respira oricum din cauza noxelor pe care le emit, se echipează corespunzător cu bulinuţe care marchează distanţa de siguranţă pentru călători, se împodobesc scaunele cu afişe care să îi împiedice pe oameni să stea umăr la umăr, sporind riscul de contaminare, se izolează şoferul cu bandă, se blochează uşa din faţă, şi i se dă drumul pe traseu. De cele mai multe ori, pe acele tresee cu frecvenţă mai redusă, unde nu îți poţi permite să aştepţi cu orele un autobuz mai nou, mai curat şi în care, obligatoriu, să poţi respira. Pentru că, la fel ca în orice alt loc public închis, în autobuz e obligatoriu să porţi mască, indiferent dacă mergi două staţii, sau dacă ai de parcurs un traseu de la un capăt la altul, ceea ce poate însemna şi 30 de minute. Cele relatate mai sus nu sunt, din păcate, simple supoziţii, ci realităţi neluate în calcul de cei care au "aruncat" pe trasee şi aceste vehicule, care oricum nu sunt propice unui transport în condiţii de siguranţă pentru sănătate. Degeaba au fost "dotate" cu dezinfectante pentru mâini, degeaba au bulinuţe avertizoare pentru păstrarea distanţei, degeaba se chinuie şoferii să monitorizeze fiecare călător care urcă, ca nu cumva să scape fără masca regulamentară. Statul în "conservă" zeci de minute e stres curat pentru sănătate. În condiţiile în care suntem în pragul verii, când temperaturile vor creşte, iar în autobuze oricum va fi sufocant, perspectiva devine coşmar. Un coşmar căruia va trebui să îi facem faţă cu masca pe figură, fără a ne putea îmbulzi - ne opreşte obligaţia de distanţare socială - către cele două-trei ochiuri de geam, pentru o vitală gură de aer. Cu greu, majoritatea omenilor s-au educat să respecte nişte reguli. Sau le-or fi intrat în reflex, ori sub teama de a fi refuzaţi, respinşi, daţi afară sau jos din autobuz sau supuşi dezprobării celorlalţi, ţin pasul cu noile "tendinţe". Poate n-ar fi rău ca şi cei care impun regulile să facă, întâi, o tură cu autobuzul.

Citit 1110 ori Ultima modificare Vineri, 29 Mai 2020 21:01

3 comentarii

 • postat de Profesor Luni, 01 Iunie 2020 06:52 109.166.134.*** Link la comentariu
  0
  1

  Numai distanța fozică dintre persoane se măsoară în metri. Distanțarea socială este distanțarea în relațiile educaționale, culturale, politice, economice,,familiale etc. Distanțarea socială în familie se prosuce atunci când relațiile dintre soți sau ditre păronți și copii se răcesc. Distanța soxială în familie se măsoară prin gradul de intensitate a sentimentelor. Ni s-a servit, probabil, această sintagmă ca să ne emoționeze profund dar esre greșită în aplicare.

  Raportează
 • postat de U(E)topia produce victime... Duminică, 31 Mai 2020 14:10 77.111.247.*** Link la comentariu
  0
  5

  @iulian

  Tu ai vrea sa functioneze tot TRANSURB-ul (si societatea, in general...) numai pentru tine, pretiosule !!!
  Tu esti unul dintre cei care nu a inteles bine propaganda care va invata pe voi, de-alde astia, ca ,,esti cetatean european si ai drepturi" si, din cauza analfabetismului functional care nu iti permite sa intelegi sensul unei fraze exprimate in scris sau oral, tu ai interpretat ca ai NUMAI drepturi ...sau ca esti SINGURUL care ai drepturi...

  Raportează
 • postat de iulian Sâmbătă, 30 Mai 2020 07:13 86.124.203.*** Link la comentariu
  6
  8

  Soferii nu se ,,chinuie'' deloc sa-i monitorizeze pe cei care urca fara masca in autobuze! Stau izolati in acea incapere din fata autobuzului, de teama ca s-ar putea imbolnavi! Nici macar nu se sinchisesc la orele diminetii sa-i dea jos din autobuz pepensionari, a caror gratuitate la transport este valabila dupa ora 9! Ba mai mult, autoritatea locala din Galati a dat liber la transportul gratuit elevilor din invatamantul preuniversitar pentru tot anul, incepand cu 1 iunie! Nu le pasa deloc de cei care marg zilnic la serviciu cu transportul in comun!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.