Medici prinşi în plasa conspiraţiei

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Ne formăm adesea o idee despre adepţii teoriilor conspiraţiilor cum că ar fi persoane neinstruite, credule şi, tocmai de aceea, uşor de manipulat. Şi cam aşa se şi întâmplă, de cele mai multe ori. Ce ne facem însă când medici cu renume par să fi intrat de bunăvoie şi cu toată convingerea în plasa conspiraţiilor?

Când până şi un singur medic afirmă în spaţiul public că noul coronavirus nu există şi că totul este o conspiraţie a ocultei mondiale, răul pe care îl face este apoi aproape imposibil de reparat. În primul rând, cum părerea unui doctor contează, o astfel de opinie le dă apă la moară tuturor celor cu convingeri multe şi cu îndoieli puţine, spre deloc. Un titlu în care un medic neagă existenţa coronavirusului sau pomeneşte despre pericolele 5G-ului este mană cerească pentru grupurile conspiraţioniste de pe reţelele sociale.

Cel mai mare rău care se produce însă în cazul unui asemenea demers iresponsabil este erodarea credibilităţii întregului corp medical. Degeaba se zbat şi riscă medicii de la terapie intensivă să-i salveze pe bolnavii de Covid aflaţi în stare critică, dacă alţi colegi de-ai lor, cu mult mai mult timp la dispoziţie şi cu poftă de reclamă, lansează în spaţiul public aberații precum faptul că o astfel de boală este doar o invenţie.

Asemenea demersuri ridicole reprezintă o sabotare a eforturilor depuse de cei din sistemului de sănătate, dar şi un pericol pentru sănătatea publică. Evident, libertatea de exprimare este importantă, fiecare persoană ar trebui să-și poată expune opinia, dar în cazul unor profesii cu impact major asupra populației, responsabilitatea crește în mod proporțional cu greutatea afirmațiilor. Sau așa ar trebui să fie, deși multe persoane publice aleg poziții regretabile, din acest punct de vedere. 

Într-o astfel de ipostază stânjenitoare a ales să se pună chiar şi profesorul ieşean Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România şi fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, ieşit acum la pensie. Dintr-un formator de opinii avizate, cum ar fi trebuit să fie un personaj de calibrul său, profesorul Astărăstoae a ales să gireze, sub umbrela faimei sale, teorii absurde, cum ar fi cea împotriva vaccinării.

Este trist şi periculos totodată ca un medic să trădeze exact principiile ştiinţifice pe care se bazează profesia sa. Din păcate, observăm din nou cum, în vremuri de criză, bunul-simţ şi decenţa sunt primele sacrificate.

Citit 1777 ori Ultima modificare Joi, 09 Iulie 2020 19:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.