De la mal, la… mall

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Legiuirile aduse de pandemie abandonează astăzi fluviul îmPEToşat, nedragat, cu o insulă neexploatată şi mută Ziua Marinei de la mal la mall. Măcar, o iniţiativă privată aduce destinderea... la mall. Distracţie pentru public şi câştig pentru organizatori să fie, păi dacă şi Paştele s-a făcut cu amânare, poate curge şi Dunărea pe Coşbuc. Oare nu se putea să marcăm un pic măcar dinspre mal, ca la Constanţa? Portul (?!) în care Pânzarul a avut un accident "nautic", pe Faleză, într-o coliziune cu o... maşină de gunoi, cândva primul port al ţării, maritim, fără măcar o cămăruţă de muzeu al Marinei, are în schimb, hăăăt, la Gârboavele, un Muzeu... al Zonei Pescăreşti - ce-i drept, pentru vechiul nostru pescuit din lacuri.

Chiar la mal, sărbătoarea a rezistat de ani buni cu tunurile Flotilei militare "Mihail Kogălniceanu" de la Brăila şi, pentru parada navală civilă (cam greu de distis în depărtare - s-ar putea proiecta pe ecrane prim-planuri, imagini din drone), cu "Tudor Vladimirescu", cea mai veche navă cu zbaturi din Europa, poate şi din lume, "piroscaf" construit în 1854 la Budapesta, captură de război de la austro-ungari, în vremea când şi Galaţiul schimba, în ianuarie 1918, soarta Europei, împiedicând invazia spre aceasta a armatei bolşevice. Până în 1985, nava făcea, incredibil azi, curse civile Brăila - Galaţi - Deltă... Azi, nu găseşti să cumperi nici măcar un tricou marinăresc, o şapcă sau un alt simbol!

În ciuda lărgimii Dunării, nu s-a reuşit vreodată şi adevărata atragere, firească, a proprietarilor de ambarcaţiuni la curse. Ar trebui început un dialog, căci proprietarul are nevoie şi de oarece facilităţi ca să fie "momit". Mulţi n-ar investi doar în mai multe automobile, şi-ar procura şi o barcă, amatori de vreo competiţie cu premii mari. O regată cu veliere, ca la Constanţa, însă şi concursuri de viteză şi îndemânare ar putea fi o excelentă atracţie de vară pentru turişti. Un parteneriat cu comuna I. C. Brătianu ar face din discret-atractiva oază de peste Dunăre, frecventată şi acum de unii amatori de natură, un prilej de tabere, de festivaluri, poate chiar internaţionale.

Din păcate, am renunţat la starea de port, în oraşul în care Fernic a construit bastimente şi a turnat obuze, iar pandemia le permite edililor să sară peste o organizare obositoare şi costisitoare.

Citit 2173 ori Ultima modificare Vineri, 14 August 2020 21:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.