Pescuirea minunată

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Aceasta este, în calendarul creștin ortodox, denumirea zilei de duminică, 27 septembrie 2020. La aproape 30 de ani și jumătate de la votul din Duminica Orbului, te-ai fi așteptat la o maturizare a clasei politice concretizată printr-o reducere a numărului de partide și, implicit, de candidați înscriși în aceste alegeri locale.

Lucrurile stau însă fix pe dos. Odată intrat în secția de votare, alegătorul din municipiul Galați va primi patru buletine de vot pe care vor regăsi nu mai puțin de 821 de nume ale candidaților, cu precizarea că unii dintre aceștia țintesc mai multe poziții. Grea alegere, nu?

Desfășurate în plină pandemie de Covid-19, atât precampania, dar, mai ales campania electorală au avut un caracter atipic, lipsind marile adunări "câmpenești". Ostilitățile au avut loc mai mult la firul ierbii, "unul la unul", în zona on-line și prin multitudinea de postere și pliante care efectiv au sufocat cutiile poștale ale gălățenilor. Din peisaj au lipsit și dezbaterile de idei dintre candidați, unii preferând să se ascundă în spatele notorietății deja cucerite sau, pur și simplu, afișând un dezinteres clar pentru asemenea întâlniri electorale, deși nu puține le-au fost promisiunile sforăitoare.

Trăgând linie peste toate acestea, nu putem să nu observăm că, printre cei care ne solicită votul au apărut și destule nume noi, ale unor oameni care se prezintă în fața electoratului cu performanțe profesionale indubitabile. Cât de mult au reușit aceștia sau alții să îi convingă pe gălățeni să le acorde votul, vom afla duminică, după închiderea urnelor. Ce nu știm nici noi și nici partidele este care va fi procentul de prezență la vot, un factor ce mai mereu influențează rezultatele finale. Oricum, acest scrutin va fi marcat de necesitatea respectării cu strictețe a măsurilor sanitare și, poate, mai mult decât oricând, vom avea de-a face cu un proces electoral cât se poate de responsabil.

În ceea ce ne privește, nu putem decât să promovăm mersul la urne, pentru că, altfel, e limpede că vor decide alții pentru noi. Având în vedere introducerea făcută, am putea spune, în termeni pescărești, "fir întins" la vot. Mai degrabă, recomandăm purtarea corectă a măștii, deschiderea minții și introducerea buletinelor în urnă.

Citit 1634 ori Ultima modificare Vineri, 25 Septembrie 2020 19:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.