Efectul pervers al COVID-19

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
2 comentarii

Numărul oficial al pacienților diagnosticați cu COVID-19 arată doar în mică măsură efectul devastator pe care epidemia l-a avut și continuă să îl aibă asupra a mii de gălățeni. Cum sistemul medical luat ”pe nepregătite” a fost dat cu totul peste cap de noul coronavirus, repercusiunile sunt cu mult mai grave și merg dincolo ce ne arată statisticile zilnice.
Practic, aproape fiecare bolnav cronic din Galați și din restul țării este afectat, chiar și indirect, de epidemia de COVID-19. Situația reiese dintr-un studiu recent realizat de Observatorul Român de Sănătate. Potrivit autorilor cercetării, COVID-19 a avut un efect dramatic asupra a mii de bolnavi cronici din fiecare județ. Acest lucru s-a întâmplat deoarece numărul internărilor pentru pacienții cu alte patologii decât viroza provocată de noul coronavirus a scăzut drastic. Astfel, așa cum era și de așteptat, peste jumătate dintre bolnavii chestionați au afirmat că afecțiunea cronică de care suferă s-a agravat în cele peste șapte luni de la începutul pandemiei.
Mai mult, trei din patru bolnavi au spus că întâmpină în continuare dificultăți în a accesa serviciile medicale de care au nevoie. Această stare de lucruri va avea drept efect o deteriorare și mai mare a stării de sănătate a bolnavilor cronici, precum și o creștere a presiunii pe un sistem sanitar deja suprasolicitat, au subliniat medicii și experții în sănătate care au semnat studiul.
Mai multe organizații de pacienți cronici au atras deja atenția, pe parcursul ultimelor luni, asupra dramelor care se petrec, neștiute, în spatele declarațiilor oficialilor. În ciuda a ceea ce se spune, sistemul medical este deja la un prag de colaps, iar lucrurile par să meargă din rău înspre mai rău. Din acest motiv, este puțin probabil că lucrurile vor reveni la starea de aparentă normalitate de la începutul anului, ceea ce înseamnă că nici accesul la investigații medicale și la tratamentele de care au nevoie bolnavii cronici nu se va îmbunătăți prea curând.
Oricum, ceea ce nu trebuie să uităm este că nici înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus viața bolnavilor cronici din România nu era prea ușoară. Mii de gălățeni, majoritatea dintre ei oameni în vârstă și suferinzi de cel puțin o boală cronică nu au, de peste patru ani, nici măcar un medic de familie în localitate.
Când pentru mulți oameni din mediul rural și nu numai accesul la servicii medicale de bază este la nivelul din urmă cu un secol, orice discuție a autorităților despre prevenție, drept la sănătate și la asigurarea unei vieți decente (și demne) pare nu doar desprinsă dintr-un alt film, ci de-a dreptul ipocrită și condamnabilă.

Citit 1177 ori Ultima modificare Duminică, 18 Octombrie 2020 16:03

2 comentarii

 • postat de Ursuza Van Der Lemn Luni, 19 Octombrie 2020 12:42 78.96.82.*** Link la comentariu
  9
  6

  Gripa porcina un exercitiu sanitar nereusit pe plan mondial....Gripa aviara, alt exercitiu ratat pe plan mondial...Tuberculoza...Pneumoniile...Toate la nivel mondial...Malaria...SI FIINDCA TOATE TREBUIAU SA POARTE UN NUME, LI S-A SPUS SIMPLU CAVIT 19, ALT EXERCITIU LA NIVEL MONDIAL

  Raportează
 • postat de ariciul Luni, 19 Octombrie 2020 10:13 89.39.81.*** Link la comentariu
  3
  11

  Un sistem bazat pe minciuna,puturosenie, coruptie,cu sentiment de maaare superioritate , si nu numai medical intregul sistem mondial,trebuia sa se termine ,sa se schimbe caci nu merge la nesfarsit asa.Boli inchipuite ,inventate de cercetatori,de farmacii de spitale,pentru a aduna bani,bani,bani si iar bani mai ceva decat bancile.Spital rentabil.E o nebunie.Un spital performant e acela care-si cheltuie si ultimul banut pentru sanatatea oamenilor a societatii a copiilor.Statul trebuie sa asigure tot ce trebuie pentru aceasta.Dar cand se fura tot de peste tot si primeaza doar interesul personal de grup ,de gasca ,de partoid ,de sistem iti bagi p..a in tot si in toate si te lipsesti .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.