OK, Dobrea! Dar marii răpitori?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Să începem pozitiv. Lucrurile se mişcă. Suntem datori să spunem asta, aşa cum ne revine sarcina de a striga atunci când o anchetă trenează sau, mai rău, se încearcă muşamalizări.

Lucrurile se mişcă în Justiţie, iar dovada e faptul că dosarul consistent al Marinelei Dobrea a ajuns pe masa judecătorilor. Nu e suficient, drumul nu se sfârşeşte aici.

Dar, aşa cum fosta şefă de la „Protecţia Copilului” beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, la fel şi judecătorii care vor instrumenta cazul beneficiază de prezumţia de onestitate. Vom vedea.

Revenim la procurorii DNA. În ultimul an, am tot încercat să obţinem de la DNA ceva informaţii despre stadiul anchetei. De fiecare dată am primit acelaşi răspuns oficial tranşant: ancheta e în derulare, se efectuează cercetări, mai multe informaţii nu vă putem oferi.

Le-am oferit şi noi procurorilor prezumţia de cinste şi nu am insistat, dar, la un moment dat, am aflat că Marinela Dobrea a încercat o pistă politică, implicându-se în alegerile prezidenţiale, în calitate de vicepreşedinte al unei secţii de votare.

Puse cap la cap, lucrurile începeau să miroasă a încercare din partea ex-directoarei de a obţine protecţie politică în schimbul unui NUP salvator de la DNA. Iar ancheta trena.

Ne-am sucit şi le-am dat procurorilor prezumţia de necinste, mai ales că deja se vorbea în târg despre presiuni politice. Recunoaştem acum, ne-am înşelat.

Procurorii şi-au făcut cinstit treaba şi au făcut un dosar beton. Cel puţin aşa pare la prima vedere.

Din interminabila listă de nereguli pe care „Viaţa liberă” le-a semnalat în peste o sută de articole publicate din octombrie 2008 încoace, procurorii au ales doar câteva capete de acuzare.

Probabil pe cele care pot fi dovedite cu acte clare şi martori hotărâţi. Cinstit vorbind, dacă procurorii ar fi încercat să descâlcească întreaga activitate ghiduşă a talentatei doamne Dobrea nu le ajungea un cincinal să termine ancheta.

Aşa că au ales varianta sigură: decât o mie de capete de acuzare şubrede, mai bine două-trei beton.

Apoi, lista lui Dobrea, cea cu „partenerii de afaceri” trimişi în judecată, e destul de mică în comparaţie cu câţi au complotat alături de fosta prinţesă de la „Protecţia Copilului”.

Dar, poate cu o excepţie (cea a angajatei de la Finanţe), conţine miezul clanului. Unii probabil s-au salvat dând declaraţii împotriva Marinelei Dobrea, alţii poate că s-au scos din lipsă de dovezi. Oricum, e bine şi aşa.

Şi acum aspectele negative. Unul dintre comentatorii noştri de pe site-ul www.viata-libera.ro, adiTZA, spunea la articolul de ieri:

„Când o să sesizeze DNA în legătură cu fondurile alocate Primăriei, CL şi CJ, fonduri băgate în buzunar, şpăgile luate la licitaţii şi multe alte nereguli la nivel mult mai înalt decât acesta?”.

Da, are dreptate adiTZA. Marinela Dobrea nu face parte din categoria „răpitorilor de talie mare”, ci e doar „o ştiucă nervoasă” care a făcut vraişte balta în care a înotat.

Dar e un caz clar de corupţie, iar procurorii şi-au putut face treaba pentru că foştii protectori politici au părăsit-o, iar cei noi, la care a apelat, nu au putut face mai mult.

Citit 1142 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.