Când interesul politic îl bate pe cel național

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Chiar în momentul în care epidemia de COVID-19 pare imposibil de controlat și cu amenințarea unei crize financiare care ne poate lesne îngenunchea, liderii politici au hotărât că este momentul să schimbe conducerea Guvernului. Anunțul demisiei premierului Ludovic Orban nu are însă nimic de-a face cu interesul național, ci este o decizie motivată strict de interesul politic.

Din start trebuie spus că Ludovic Orban a fost un premier slab, care a condus un Guvern la fel de mediocru. El nu ar fi trebuit numit prim-ministru încă de la bun început. Însă momentul ales acum pentru demisie este cel mai nepotrivit posibil. Epidemia de COVID-19 ne macină de luni bune, criza economică își face deja simțită prezența, în viitorul Parlament a intrat o formațiune controversată, astfel încât acum era momentul pentru stabilitate politică, pentru decizii bine cântărite și luate la rece, nu pentru hotărâri care arată doar disperarea și dezorientarea actualei puteri.

Demonstrăm, din nou, că am rămas tributari improvizației și că suntem incapabili de continuitate, în orice am întreprinde. Chiar și cu bâlbele fostei guvernări, echipa de la Palatul Victoria ar fi trebuit lăsată să continue. Numirea unui premier interimar nu face acum decât să adâncească haosul actual. 

PNL, la fel ca restul partidelor care l-au precedat la guvernare, nu pare că are de unde să scoată un viitor premier capabil de o gestionare eficientă a crizei. Puținii oameni cu adevărat pregătiți din politica autohtonă sunt ținuți în eșaloanele inferioare, pentru că așa este croit sistemul. Este moștenirea otrăvită pe care ne-a lăsat-o regimul comunist și este rezultatul unui sistem de educație pe care s-a experimentat fără scrupule, în ultimii 30 de ani.

Cât de ruptă este actuala clasă politică de societatea românească s-a văzut chiar la alegeri. Prezența foarte scăzută la urne nu arată doar dezinteresul românilor față de actul de a vota, ci mai ales faptul că mesajele pe care politicienii le-au transmis în campanie nu sunt reprezentative pentru electoratul din România. Iar pericolul cel mai mare, mai ales în contextul actualei crize și a celor care se anunță deja, este ca încă o parte din masa electoratului indecis acum să vireze către formațiunile naționaliste, antisistem și antieuropene nou-apărute, ceea ce s-ar putea transforma într-un fenomen incontrolabil.

Citit 1486 ori Ultima modificare Marți, 08 Decembrie 2020 18:59

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.