Sărbătoarea nebunilor pică în fiecare zi

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

S-a spus că războiul scoate la suprafață ce e mai rău din oameni, dar aceeași zicală este cât se poate de valabilă și în cazul rețelelor sociale. Doar câteva minute petrecute pe Facebook, printre comentariile diverselor postări, în special a celor legate de pandemia de coronavirus, te pot speria mai tare decât cel mai înfricoșător horror.

Mulți intră pe rețelele sociale ca pe ușa cabinetului de psihiatrie. Își varsă în comentarii toate frustrările, jignesc, înjură, se ceartă, sapă tranșee imaginare, cu iluzia că astfel au pus puțină ordine în haosul din jur. Este o sărbătoare a nebunilor care pică în fiecare zi. Este trist, în primul rând, când arunc o privire pe profilurile celor în cauză. Mulți dintre ei sunt oameni cu o educație precară, lucru evident din felul în care stâlcesc cuvinte simple. Le lipsește nu doar instruirea, ceea ce poate fi scuzabil, până la urmă, ci și bunul simț elementar, adică exact aspectul care face existența alături de ceilalți suportabilă și chiar agreabilă. Ei sunt dovada vie a faptului că înțelepciunea nu vine, nici măcar de cele mai multe ori, odată cu vârsta.

Unii dintre cei mai agresivi au la profiluri poze în care apar alături de copiii lor, încă mici, sau de nepoți. Abia acest lucru este dureros: cu ce bagaj educativ ies acei copii din școala celor șapte ani de acasă, când părinții și bunicii se înjură, de la distanța oferită de tehnologie, cu alți părinți și bunici, la fel de vehemenți în convingerile lor?

Vedem, astfel, cum algoritmii pe baza cărora au fost gândite rețelele sociale exacerbează, în mulți dintre semenii noștri, exact ceea ce civilizația a reușit să suprime din natura umană. Aceste platforme nu sunt simple mijloace de comunicare, ci par asemenea unui organism ghidat de propriile legi, care evoluează cu rapiditate și în mod necontrolat.

Prin modul în care au fost concepute, rețelele sociale reprezintă mediul perfect pentru răspândirea și amplificarea știrilor false, pentru manipulare și dezinformare. Ce armă avem la îndemână pentru a nu deveni victime în acest malaxor informațional? Educația e răspunsul. Nu doar educația ca simplă acumulare de cunoștințe, ci și acel tip de educație care ar trebui să ne dezvolte gândirea critică, pe baza căreia să putem face distincție între adevăr și simpla manipulare.

Citit 1239 ori Ultima modificare Vineri, 18 Decembrie 2020 23:45

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

 • postat de Contra
  Marți, 22 Decembrie 2020 09:39
  86.124.201.***
  La ce ni se arata la tv asta e nimic!
  0
  0
  Raportează
 • postat de jorpalica
  Sâmbătă, 19 Decembrie 2020 08:17
  89.39.81.***
  Se pare ca si atunci cand nu era internet ,eram la fel de deosebiti unii de altii si fiecare avea apucaturile pe care le avea,dar nu erau o problema .societatea era structurata in asa fel incat fiecare isi avea locul fiecare era asezat la locul potrivit in cele din urma ,de manifestat erau stadioanele ,maidanele,si munca patriotica unde era oleaca de libertate de manifestare .Un festival cum a fost Cenaclul Flacara a fost ceva extraordinar p[entru jeneratia in bluji de atunci .Nu cred ca e cineva de condamnat fiindca traieste,se manifesta liber si se bucura de tehnologie .A fost o vreme cand erau privilegiati doar unii si dupa cat tin eu minte nu au sfarsit prea bine ,unii chiar inca se mai cred privilegiati si vor sa traiasca cum traiau atunci si isi inchipuie ca chiar o fac.Dar ei au ramas in momentul acela cand soarta a hotarat altfel,exact ca acei Jmecheri veniti din toata tara pe santierele galatiului,care nu au mai evoluat de la statutul de jmecher ,au imbatranit asa si inca traiesc in inchipuirea lor fara sperante ca se vor emancipa intr-un tarziu.
  2
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.