Am aflat atât de multe, dar înțelegem atât de puțin!

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

În urmă cu exact 411 ani, astronomul italian Galileo Galilei descoperea patru sateliți ai planetei Jupiter. Cu un an înainte, cu ajutorul telescopului, observa că Luna nu este plată, așa cum se credea. La peste patru secole distanță, în ciuda Revoluției științifice și a introducerii învățământului de masă, există încă oameni care cred că Pământul este plat. Fascinația unora dintre semeni pentru cele mai absurde teorii ale conspirației este greu de explicat, dacă putem vorbi de o explicație, dar ea poate fi întâlnită inclusiv - sau mai ales - în domeniul medical.

2020 a fost un an negru. Cu toate acestea, răspunsul pe care omenirea l-a dat pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2 a fost unul magistral. Într-un termen extrem de scurt (dezvoltarea vaccinului companiei Moderna a durat doar două zile), oamenii de știință au fost capabili să pună la punct nu unul, ci mai multe vaccinuri care să ajute la prevenția bolii COVID-19.

Totuși, în ciuda faptului că știm atât de multe, numeroși oameni înțeleg încă extrem de puțin. Că nu înțelegi, nu este un păcat. Dar că te arunci fără rezerve în brațele teoriilor conspirației poate fi considerat un păcat. Rețelele sociale le-au dat o putere nebănuită celor care înainte își perorau convingerile aiurite doar la un pahar cu prietenii. Acum, mulți oameni de bună credință, dar neinformați și dezorientați, pot fi prinși în capcanele întinse, în mediul online, de scepticii vaccinării.

Fenomenul este unul periculos, deoarece nu este tocmai izolat. Când foarte mulți oameni cred că vaccinul este unealta Ocultei mondiale, putem avea o problemă de sănătate publică, deoarece tocmai efortul de imunizare în masă a populației este pus în pericol. S-a întâmplat deja cu rujeola și cu alte boli transmisibile, care au revenit în ultimii ani din nou în atenția publică tocmai din cauza reticenței oamenilor la vaccinare.

În lipsa unui răspuns favorabil al populației la campania de vaccinare, riscăm să perpetuăm și să agravăm și mai mult problemele cu adevărat grave cu care ne confrutăm: presiunea uriașă pusă pe sistemul medical, lipsa accesului la tratamente esențiale pentru sute de mii sau chiar milioane de bolnavi cronici, epuizarea tot mai accentuată a cadrelor medicale, în condițiile în care personalul din spitale este mult prea puțin, numeric, pentru nevoile sistemului; de aici, și riscul crescut de apariție a unor erori medicale.

Citit 1272 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Ianuarie 2021 16:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.