Educaţia, cel mai bun antidot

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Poate că, în alte circumstanţe, nu am fi realizat câte "tone" de fake-news pot "contamina" o chestiune ce ţine de însăşi siguranţa naţională, precum pandemia de coronavirus. Dar, acesta este adevărul! Teoriile conspiraţiei, în diversele ei forme, s-au răspândit ca o „molimă”, iar a auzi de cineva care încă mai crede în ideea cu „ciparea” sau că „virusul nu există”, pentru a nu spune de eternul „pericol” al vaccinurilor, nu ne mai miră.

Se pare, totuşi, că lucrurile încep să se îndrepte, iar mentalul colectiv nu mai înghite cu aceeaşi uşurinţă gogomăniile debitate de unii sau de alţii. La acest lucru a contribuit începerea efectivă a campaniei de vaccinare - forţa exemplului, când oamenii au putut să vadă pe viu în ce constă, cum se desfăşoară, care sunt efectele vaccinurilor.

Potrivit sondajelor de opinie, dacă în decembrie doar 30 la sută dintre români spuneau că sigur se vor vaccina, în prezent procentul acestora a crescut la 55,2 la sută. Ce-i drept, mai există încă un procent de 39,4 la sută de persoane care spun că, deocamdată, nu intenţionează să se vaccineze, iar 5,4 la sută nu au răspuns la întrebare. Interesant este, însă, că dintre cei care spuneau că nu intenţionează să se vaccineze, mai bine de jumătate nu exclud varianta ca în viitor să se răzgândească, ceea ce ar face posibilă, la nivel naţional, atingerea ţintei de vaccinare a cel puţin 75 la sută din populaţie, necesară pentru stăvilirea epidemiei.

Dincolo de aceste cifre, rămâne însă, la nivel naţional, acel procent de 10 la sută de români care consideră că epidemia este „o minciună”, că pur şi simplu virusul nu există! Şi chiar dacă nu este un procent care să poată determina în ansamblu mersul societăţii, este şocant că, în secolul 21, sunt oameni - şi nu puţini - care pot trăi captivi într-o „bulă” de ignoranţă atât de evidentă.

Gândiţi-vă însă că problema Covid nu este singura de interes pentru comunitate şi că fenomenul fake-news poate „molipsi” şi alte subiecte. La toate acestea, există un singur antidot: educaţia, cultura generală, informarea din surse sigure. Problema e că acest „vaccin” e cel mai adesea neglijat, iar Educaţia şi cultura generală nu ţin neapărat „prima pagină” a agendei publice. Ce să-i faci, analfabetismul funcţional nu doare, nici nu umple secţiile ATI!

Citit 1128 ori Ultima modificare Marți, 09 Februarie 2021 17:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.