Bugetul e suficient - pentru morți!

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Astăzi se va apăra/sfâșia bugetul României pe 2021. Mulți români și-au pierdut deja, sub Covid, nesimțirea și impostura unor dregători, propriile bugete umile, încât, firesc, nu mai vor să înțeleagă cum naiba un buget mic poate sătura acum un "sac" mai găurit de criză, când nici măcar unul normal, dar împrăștiat, nu ne-a ajuns nici în vremuri sănătoase!

Guvernul ne bate liniștitor pe umăr și umple pușculița bugetului mai ales din impozitul pe venit al populației, nu din dezvoltări deștepte! Venitul provine din taxele și impozitele celor mici, care stau la coadă să plătească, afară în frig, în timp ce evazioniștii se distrează, asta constituie baza bugetului, comparabil cu intrările (prognozate...) din fonduri atrase de la UE (deocamdată... pielea ursului din pădure, dacă nu trecem de studiile de fezabilitate, construim aiurea, nu facem drumuri, aeroporturi și porturi).

Am sărăcit, ne împrumutăm, industria ospitalităţii dă faliment, în timp ce sistemul bancar din SUA, de pildă, unele bănci elvețiene, și-au dublat cifra de afaceri, de la instalarea pandemiei. Acum, nu poți fi sigur de un deficit economic călduț, tocmai pentru că este anunțat de Guvern. Ca să se completeze bugetul-șvaițer afectat de costurile pandemiei, va fi folosit din nou Fondul de rezervă al Guvernului, destinat situațiilor de urgență. Dar cu numai cinci la sută din venitul național, greu de urmărit public, se pot cârpi doar datorii mărunte, nu se pot clădi spitale, precum cele regionale, de exemplu! Se vorbește, vag, de investiții, însă guvernanții plătesc despăgubiri cauzate de prostie și neomenie.

Premierul Florin Cîțu anunță că bugetul Ministerului Sănătăţii a fost gândit de la începutul scrierii proiectului să fie mai mare, iar în ultima şedinţă de Guvern au fost realocate "câteva sume", tot din bietul Fond de rezervă, "pentru câteva obiective" din minister. Şi la Transporturi a fost suplimentat bugetul, "dar nu foarte mult", și tot din Fondul de rezervă… Cu învățământul-surogat de acum, care ne îngroapă viitorul, cu turismul sufocat, să sperăm ca măcar cofinanțările pentru proiecte finanțate de UE să nu fie oferite politic.

Cică prioritățile vor fi investițiile și Sănătatea. Sună frumos "investiții", din ele, nu din impozitele noastre ar trebui umplut bugetul, dar fără drumuri și aeroporturi nu ridici decât clădiri scumpe și fără rost. Cîț de-aici, cu așa isprăvi!

Citit 1535 ori Ultima modificare Marți, 23 Februarie 2021 17:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.