Clica lor şi noi, restul lumii

Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Cererea DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august a fost respinsă, printr-o decizie definitivă de Tribunalul Bucureşti. De fapt, o parte a anchetei îşi urmează cursul. Aceea în care sunt acuzaţi jandarmii din funcţii mai mici, care au dus la îndeplinire, normal, ordinele superiorilor lor. Superiori care vor scăpa fără să aibă măcar "o scamă" în cartea lor de vizită, care nu vor plăti cu nicio lacrimă nici în faţa oamenilor cărora le-au călcat în picioare libertatea şi nici în faţa istoriei, pentru că, da, 10 august 2018 e o dată nefastă care rămâne ca atare în istorie.

Cum opinia publică e blocată de pandemie, neputând ieşi în stradă la proteste, aşa cum ar fi trebuit să fie întâmpinată o asemenea decizie, nu ne rămâne decât să urmărim petardele aruncate fără convingere de politicieni şi de membrii Guvernului. În timp ce unii, cam puţini, vociferează ceva despre sesizarea Curţii Europene a Drepturilor Omului, preşedintele Iohannis îl interpelează pe Facebook pe ministrul Justiţiei şi-i cere să explice public cum s-a ajuns la clasarea dosarului. Care ministru al Justiţiei îi răspunde preşedintelui său în cel mai caragialian mod posibil: "Stimabile, ai puţintică răbdare!". Stelian Ion, cam strâns cu uşa, îşi asumă din motivaţia colegilor săi care au decis clasarea dosarului, explicând că în legătură cu evenimentele din 10 august "există multă emoţie", iar oamenii "nu trebuie să se năpustească", şi deciziile trebuie luate "aşezat".

Din nefericire, oamenii au zeci, dacă nu sute de exemple în care Justiţia a tot tărăgănat lucrurile atunci când a fost vorba de pedepsirea unor persoane aflate în posturi cheie, cel mai elocvent exemplu în acest sens fiind Dosarul Revoluţiei, sau Dosarul Mineriadei, când principalii vinovaţi nici n-au fost măcar arătaţi cu degetul, iar dacă au fost, decizia de condamnare a venit, evident, în mod deliberat, prea târziu, când faptele deja erau prescrise.

Dosarul 10 august e încă o dovadă că legile în România se aplică diferit pentru cei aflaţi în posturi cheie şi, noi, restul lumii. Procurorul a scris în ordonanța de clasare a dosarului că protestatarii paşnici sunt "complici moral" alături de cei care au recurs la violențe asupra forţelor de ordine. Ce vreţi un exemplu mai frumos de hoţ care strigă "Hoţul!"?

Citit 1844 ori Ultima modificare Vineri, 05 Martie 2021 22:57

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.