Transparența lui Cîțu a tras obloanele

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Invitat la televiziuni sau în interviuri, fostul ministru al Finanțelor și actualul premier Florin Cîțu bate monedă pe ideea de ”transparență 100 la sută” a politicienilor în fața opiniei publice. Totuși, de la declarațiile frumos împachetate și până la ceea ce se întâmplă de fapt este cale lungă, așa cum o arată un articol publicat de jurnaliștii PressOne.

Pe scurt, la începutul lui martie, un reporter al publicației amintite a văzut că pe site-ul Guvernului, la secțiunea dedicată prim-ministrului, listele cu componența cabinetelor Barna, Hunor (ambii, vicepremieri – n.red.) și Cîțu sunt doar niște fișe goale, completate cu linii în dreptul locurilor unde ne-am fi așteptat să găsim numele, funcțiile și CV-urile acestora.

După ce Codruța Simina, reporterul în cauză, i-a solicitat Guvernului să transmită care este componența celor trei cabinete, actualul Guvern a șters, pur și simplu, de pe pagina oficială a instituției, o întreagă secțiune unde ar fi trebuit să publice numele, funcțiile și CV-urile consilierilor din fiecare cabinet. În răspunsul transmis, Guvernul susține că toate aceste informații nu sunt date de interes public.

Practic, ne situăm acum mai rău decât pe vremea când la putere era PSD-ul lui Dragnea, dacă ne gândim că toți premierii din ultimii ani, fără excepție, au publicat în timpul mandatului numele și prenumele consilierilor, dar și informații despre aceștia.

Un Guvern care se vrea democratic și de inspirație liberală nu ajustează din pix ce informații vădit de interes public pot fi catalogate drept clasificate. Transparența totală în privința persoanelor publice din Guvern este, până la urmă, una dintre condițiile de bază ale unei democrații. Acest aspect nici măcar nu ar trebui discutat, la trei decenii de la Revoluție.

Când șefii Guvernului vorbesc despre meritocrație, dar se tem să facă publice până și numele celor angajați să îi consilieze, avem de-a face doar cu ipocrizie și cu perpetuarea nepotismelor și a ”pilelor” moștenite din epoca dictaturii comuniste. Și atunci, să ne mai mirăm că același nepotism se practică, fiind chiar ridicat la rang de artă, prin toate instituțiile publice?

 

Citit 1233 ori Ultima modificare Joi, 18 Martie 2021 00:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.