Prea frumos să fie adevărat?

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

După Sărbătorile Pascale și un 1 Mai petrecute în condiții de relativă normalitate, pare din ce în ce mai probabilă trecerea, de la 1 iunie, la noul val de... eliberare de sub restricțiile privind răspândirea coronavirusului. În această privință, observăm pe agenda publică două tendințe: una de multiplicare a facilităților privind vaccinarea, iar una de condiționare a accesului la anumite evenimente publice de imunizare.

Un lucru pozitiv este că Guvernul a renunțat la ideea bizară de a respinge un ”pașaport de vaccinare” pe motiv că ar îngrădi anumite drepturi și libertăți pentru cei care nu vor sau nu aveau acces la vaccinare. Asta pentru că, pe de o parte, segmentele economiei blocate de coronavirus trebuiau repornite - când în contabilitate unu și cu unu fac doi, nu prea mai este loc de discuții social-filozofice, iar în al doilea rând, în prezent, numai cine nu dorește nu are acces la vaccinare.

Pe de altă parte, poate nu strică să ne întrebăm dacă nu se face, inclusiv din motive politice, un exces de optimism. E adevărat că pe graficele oficiale tot mai multe județe intră în zona ”galbenă” sau chiar ”verde” a ratei de infectare, însă, în același timp, secțiile ATI sunt în continuare suprasolicitate de cazurile de pacienți bolnavi de Covid-19. În total, la nivel național, ieri, 1.190 de cazuri.

Tot ieri, a fost a doua zi când s-au raportat sub 1.000 de cazuri de infectare. Numai că acest rezultat a fost obținut în condițiile unei scăderi a numărului de teste la 14.000. Spre comparație, pe 1 mai, la vreo 32.000 de teste, s-au identificat peste 1.600 de noi cazuri, iar la ATI erau peste 1.200 de pacienți. În perioada de vârf, la ATI erau peste 1.400 de cazuri.

Prin urmare, e bine să fim optimiști, dar nu trebuie să minimalizăm pericolul. Numărul de bolnavi în stare gravă este un indicator mai realist al situației, iar acest indicator îndeamnă încă la prudență.

Desigur, procesul de vaccinare începe să dea roade. Categoriile profesionale cele mai expuse au fost imunizate, la fel s-a întâmplat și cu categoriile de persoane în vârstă sau mai vulnerabile din cauza unei stări de sănătate mai fragile. Dar greul nu a trecut.

Să sperăm că autoritățile nu se joacă cu cifrele, doar pentru a mai diminua în mod artificial din frustrările acumulate în societate. Pentru că, la fel cum s-a întâmplat anul trecut, riscăm să cădem din lac din puț.

Citit 1467 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Mai 2021 01:53

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.