Salvăm IMM-urile sau le scufundăm?

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Recent, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a spus că întreprinderile mici și mijlocii din România ar trebui să beneficieze și de granturi din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, nu doar de împrumuturi. Jianu a spus că România ar putea să ia exemplu de la țări europene mai dezvoltate decât noi – cum ar fi Italia, Germania, Spania, Danemarca – care combină acordarea de granturi cu cea de instrumente financiare. Președintele CNIPMMR a dat ca exemplu turismul, unde foarte multe firme s-au închis și unde granturile ar reprezenta un adevărat colac de salvare. ”E ca şi cum de-abia te mai ţii la suprafaţa apei şi vine cineva, îţi dă un bolovan în braţe şi-ţi spune: Dezvoltă-te! Înoată! Dă mai departe din mâini!”. Avem nevoie de granturi pentru economia României, pentru că acest PNRR înseamnă de fapt un plan de redresare şi rezilienţă. Cum faci redresarea economică doar cu instrumente financiare?”, s-a întrebat Florin Jianu.

PNRR a fost depus până acum de 14 state. Germania, de exemplu, dorește să digitalizeze întreaga producție, dar și educația integral, și să investească masiv în cercetarea și dezvoltarea domeniului auto, a domeniului 5G și nanotehnologiei. Digitalizarea va fi elementul central în cadrul învățământului, Germania dorind să digitalizeze integral educația și să instruiască tot personalul angajat în acest domeniu. Franța va pune accent pe dezvoltarea sectorului hi-tech și a dedicat o componentă întreagă finanțării afacerilor. IMM-urile vor primi până la 20 mld. euro în credite de angajat, scutiri de taxe și impozite, granturi pentru mici proiecte de eficiență energetică. Portugalia are două componente întregi dedicate mediului privat - “Capitalizare și inovare în afaceri” și “Companiile 4.0”, care implică atât finanțare directă către companii în vederea restabilirii acestora la nivelul de dinaintea pandemiei, cât și finanțare prin instrumente financiare. Danemarca a inclus o subcomponentă dedicată digitalizării IMM-urilor și încurajării exportului. PNRR-ul Spaniei conține 4 componente dedicate IMM-urilor, printre care și digitalizarea, iar Italia va sprijini resuscitarea IMM-urilor și, în special, a turismului.

Discuția poate continua, dar important este, într-un final, și ce-ți propui. Diferența reiese și din dimensiunea planurilor de redresare și reziliență. Conform Mediafax, cel al României are 132 de pagini, cel francez 815 pagini, cel german 1.241 de pagini, cel din Italia 269 de pagini, cel spaniol 348 de pagini, cel polonez 498 de pagini, Ungaria a depus 432 de pagini, iar Bulgaria 297 de pagini.

Citit 1145 ori Ultima modificare Marți, 18 Mai 2021 03:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.