Cea mai mare problemă a Galațiului

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Criza demografică prin care trece Galațiul, de mai bine de două decenii, este, fără îndoială, cea mai mare provocare pe care județul nostru o va avea de înfruntat în viitorul foarte apropiat. Fără măsuri concrete și imediate din partea autorităților, scăderea drastică a populației este ca o bombă cu ceas.

Sărăcia și criza socială perpetuă din care Galațiul nu și-a găsit nici până acum ieșirea i-au făcut pe mulți dintre locuitorii săi cei mai tineri să se mute, pe termen lung sau definitiv, către alte zone mai dezvoltate și mai bogate ale țării sau în străinătate. Această adevărată migrație a tinerilor din ultimele decenii a condus la îmbătrânirea accentuată a populației. În prezent, Galațiul are deja o populație îmbătrânită demografic, ceea ce înseamnă o presiune uriașă pe sistemul de pensii, dar și o nevoie mai mare de servicii medicale și sociale.

Iar veștile rele nu se opresc aici. De ani de zile, Galațiul are o rată foarte mică a natalității. Lunar, datele de la Direcția de Statistică arată că numărul deceselor îl depășește cu mult pe cel al nașterilor. La final de an, când tragem linie, vedem că populația județului a scăzut, doar din acest motiv, cu peste 2.000 de locuitori. Pentru a ne face o idee despre impactul dezastruos pe care acest fenomen îl are din punct de vedere demografic trebuie să ne imaginăm că o comună precum Cuca numără în jur de 2.000 de locuitori. Cu alte cuvinte, pierdem anual, din totalul populaţiei, echivalentul unei comune de această mărime. Concomitent, rata scăzută a nașterilor înseamnă nu doar că suntem mai puţini, dar, coroborat cu plecarea din ţară a multor tineri, duce la îmbătrânirea accentuată a populației.

Iar pentru ca tabloul să fie cât mai dezolant, aceste fenomene nu par să poată fi stopate nici în perioada următoare. Într-un document din 2018 al Consiliului Local Galați, în care apărea și un grafic demografic, era prognozat că, până în 2025, populația municipiului Galați va scădea la numai 220.882 de locuitori, de la 238.613, cât era în 2017.

Dacă în zona urbană a județului avem o astfel de problemă, ne putem doar imagina cât de rău stau lucrurile în satele Galațiului, acolo unde depopularea este cu mult mai puternică.

Citit 2395 ori Ultima modificare Marți, 18 Mai 2021 20:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.