Cea mai mare problemă a Galațiului

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Criza demografică prin care trece Galațiul, de mai bine de două decenii, este, fără îndoială, cea mai mare provocare pe care județul nostru o va avea de înfruntat în viitorul foarte apropiat. Fără măsuri concrete și imediate din partea autorităților, scăderea drastică a populației este ca o bombă cu ceas.
Sărăcia și criza socială perpetuă din care Galațiul nu și-a găsit nici până acum ieșirea i-au făcut pe mulți dintre locuitorii săi cei mai tineri să se mute, pe termen lung sau definitiv, către alte zone mai dezvoltate și mai bogate ale țării sau în străinătate. Această adevărată migrație a tinerilor din ultimele decenii a condus la îmbătrânirea accentuată a populației. În prezent, Galațiul are deja o populație îmbătrânită demografic, ceea ce înseamnă o presiune uriașă pe sistemul de pensii, dar și o nevoie mai mare de servicii medicale și sociale.
Iar veștile rele nu se opresc aici. De ani de zile, Galațiul are o rată foarte mică a natalității. Lunar, datele de la Direcția de Statistică arată că numărul deceselor îl depășește cu mult pe cel al nașterilor. La final de an, când tragem linie, vedem că populația județului a scăzut, doar din acest motiv, cu peste 2.000 de locuitori. Pentru a ne face o idee despre impactul dezastruos pe care acest fenomen îl are din punct de vedere demografic trebuie să ne imaginăm că o comună precum Cuca numără în jur de 2.000 de locuitori. Cu alte cuvinte, pierdem anual, din totalul populaţiei, echivalentul unei comune de această mărime. Concomitent, rata scăzută a nașterilor înseamnă nu doar că suntem mai puţini, dar, coroborat cu plecarea din ţară a multor tineri, duce la îmbătrânirea accentuată a populației.
Iar pentru ca tabloul să fie cât mai dezolant, aceste fenomene nu par să poată fi stopate nici în perioada următoare. Într-un document din 2018 al Consiliului Local Galați, în care apărea și un grafic demografic, era prognozat că, până în 2025, populația municipiului Galați va scădea la numai 220.882 de locuitori, de la 238.613, cât era în 2017.
Dacă în zona urbană a județului avem o astfel de problemă, ne putem doar imagina cât de rău stau lucrurile în satele Galațiului, acolo unde depopularea este cu mult mai puternică.

Citit 1886 ori Ultima modificare Marți, 18 Mai 2021 20:10

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

 • postat de abcd
  Miercuri, 19 Mai 2021 16:06
  89.92.175.***
  Dar primarul taie panglici, face drege, rascoleste tot orasul, presa ne spune cât de multe se fac în oras, numai noi nu ne dam seama...Ei în loc sa "investeasca" banii în aeroport, pod, infrastructura, etc. de unde s-ar putea obtine un RETUR al investitiei, ei arunca banii pe fereastra, pe fasole cu cârnati pentru votanti. Hai, mai schimbam 2 borduri si dam cu un strat de var si orasul e mai frumos ca acum 5 ani, mai vreau un mandat! Nuca e frumoasa dar e seaca pe dinauntru, lipseste STRATEGIA DE DEZVOLTARE. Degeaba plantam panselute si salcâmi la Dunarea (când pe strada Domneasca sunt doar tei dealtfel- asta apropo de strategie...)
  2
  2
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Miercuri, 19 Mai 2021 14:36
  5.2.205.***
  "Criza demografică prin care trece Galațiul, de mai bine de două decenii, este, fără îndoială, cea mai mare provocare pe care județul nostru o va avea de înfruntat în viitorul foarte apropiat."

  Gresit, cu asta ne confruntam de ani buni.
  Balonul o sa se sparga banuiesc cam 5-6 ani daca cifrele se pastreaza.
  2
  0
  Raportează
 • postat de galatean nemultumit
  Miercuri, 19 Mai 2021 11:22
  193.230.156.***
  Stimulentul financiar pentru nou-născuţii la Galati in cuantum de 1000 lei net se acordă conform prevederilor HCL nr. 137/ 31.03.2021. Asadar la sfarsitul lui Martie a fost aprobat... se acorda in schimb celor nascuti dupa 15 aprilie 2021. Multumesc, dar nu ma ajuta cu nimic!
  Procesarea documentelor depuse online pentru acordarea alocatiei de stat dureaza 2 luni posibil 2 si 1/2 luni conform raspunsului primit la emailul transmis de mine. Multumim frumos doamnelor si domnilor tovarasi din administratia locala....de aceea imi doresc sa ma mut definitiv in Oradea! Puteti ramane aici si sa conduceti toti pensionarii, ca tineri nu veti avea prea multi in conditiile astea!
  Ca sa nu mai vorbim de galagia si mizeria din aceasta resedinta de judet....
  5
  11
  Raportează
 • postat de un observator
  Miercuri, 19 Mai 2021 09:27
  193.230.156.***
  Sunt probleme, sunt de acord. Dar ia cineva masuri? Vede cineva realitatile din Galati? Sau se gandesc doar la voturi.
  Cum sa traiesti cu salariu minim ca vai de el, cu oferte de locuri de munca discutabile, cu probleme diverse si la sat si la oras. Sa te gandesti tot tu la viitorul Galatiului cand cei care conduc se gandesc numai la ei.
  0
  16
  Raportează
 • postat de OD
  Miercuri, 19 Mai 2021 08:34
  5.2.209.***
  un oras unde majoritatea salariatilor indiferent de pregatire sunt platiti cu salariul minim pe economie, un oras unde locurile de agremet sunt inexistente, un oras in care domneste sitemul de pile si relatii in orice domeniu, unde la spital esti tratat cu dezinteres, cu medici incompententi dezinteresati in care la urgente se sta cel putin 6 ore asteptand sa vina medicul de pe sectie, iar daca trebuie sa te vada mai multi medici poti sta si 10 ore, un oras care nu-ti permite sa traiesti civilizat, in care esti umilit, batjocorit.
  1
  19
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 19 Mai 2021 07:53
  5.13.247.***
  Cine sa stea intr-o tara in care dreptul la munca platita nu este respectat! Cu 300 de E nu sta nici sulea! Asti-as bani doar de mancare in UE!
  3
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.