Vaccinarea anti-COVID a devenit război de uzură

Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Pornită cu entuziasm și cu speranță din partea celor dispuși să se imunizeze, vaccinarea împotriva COVID-19 a devenit acum strict o chestiune de alegere personală. Și cum majoritatea celor încă nevaccinați nu par prea dornici să o facă nici de acum înainte, campania a început să semene cu un război de uzură pe care suntem nevoiți să-l ducem cu virusul SARS-CoV-2.

În ultimele trei săptămâni, numărul gălățenilor vaccinați împotriva COVID-19 cu prima doză de ser a scăzut în mod evident. Astfel, în ciuda declarațiilor optimiste ale politicienilor, este destul de clar că, în Galați, campania de imunizare s-a cam împotmolit, lucru de altfel valabil și pentru restul țării. Dacă, pe 9 mai, în județul Galați, aveam peste 1.300 de persoane vaccinate cu prima doză, pe 29 mai numărul acestora a fost de doar 418.

În timp ce gălățenii refuză să se vaccineze, numărul dozelor de vaccin din frigiderele centrelor de vaccinare continuă să crească, de la zi la zi. Numai astăzi, în România vor fi aduse peste un milion de doze de vaccin Pfizer, iar o parte din această cantitate va fi trimisă și la Galați.

A refuza să te vaccinezi pentru că te temi de ipoteticele efecte adverse ale serului nu arată doar lașitate, ci și egoism în cel mai înalt grad. Egoism, pentru că mulți dintre cei care nu vor să se vaccineze spun că așteaptă, mai întâi, să vadă ce efecte au serurile asupra celor deja imunizați. Scepticii de serviciu ar trebui însă să știe că nici lașitatea și nici egoismul nu sunt strategii viabile de supraviețuire, pe termen mediu sau lung.

Totodată, împotmolirea campaniei de vaccinare arată și un eșec al autorităților. O astfel de campanie nu înseamnă doar cumpărarea de vaccinuri și aprovizionarea centrelor, ci, aspect la fel de important, și comunicarea cu populația în ceea ce privește beneficiile și riscurile vaccinării. Nu toți cei care încă nu s-au vaccinat sunt antivacciniști convinși. Cred că o bună parte a populației este pur și simplu sceptică pentru că nimeni nu s-a deranjat să-i explice pe înțelesul ei de ce acea mică injecție nedureroasă este singura capabilă să ne ajute să revenim la viața de dinaintea pandemiei.

Iar cei care vor sări să spună că și în alte țări lumea se teme de vaccinuri trebuie să știe că, în Europa, România se află totuși aproape de coada clasamentului (și) din acest punct de vedere. Mai rău decât noi în privința vaccinării anti-COVID stau doar Letonia, Bulgaria și Rusia.

Citit 1157 ori Ultima modificare Luni, 31 Mai 2021 01:59

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

  • postat de Alergătorul de pe Faleză
    Luni, 31 Mai 2021 09:02
    109.166.130.***
    Cu fiecare articol de acest gen și cu fiecare comentariu precum cel al lui George devine tot mai limpede cum au putut avea loc ororile totalitarismelor din secolul XX. Și ce mentalitate a stat în spatele lor.

    Probabil ca urmează sa propuneți ca cei care aleg sa nu se vaccineze sa fie trimisi direct în gulaguri. Tot înainte, tovarăși!
    6
    25
    Raportează
  • Luni, 31 Mai 2021 08:49
    89.121.200.***
    Probabil o mare parte din cei care nu se vaccineaza sunt cei care au trecut deja prin aceasta boala. De ce nu se vorbeste asa de mult si de cei care au avut boala si au trecut cu bine? Cred ca sunt un numar destul de considerabil.
    9
    9
    Raportează
  • postat de George
    Luni, 31 Mai 2021 06:33
    89.136.76.***
    Ca sa se vaccineze toata lumea ar trebui ca la supermarket, MINIMARKET DE CRTIER, farmacie, frizerie, coafor, SA PRIMEASCA DOAR VACCINATI. Fara concerte si fara restaurante pot trai linistiti antivaccnistii fara sa fie afectati in vre-un fel. Da atunci cand n isi vor mai putea cumpara painea berea si tigarilezilnice sau and nu vor fi primiti de frizer, VOR FI NEVOITI SA SE VACCINEZE.
    35
    10
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.