Cât de nesimţite sunt pensiile "nesimţite"

Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Pensionarea celui propus pentru funcţia de Avocat al Poporului la 49 de ani a readus în discuţie pensiile "nesimţite" şi legitimitatea lor. Trebuie spus, în context, că recordul în materie, cel puţin la nivel de "popularitate", este deţinut de Irina Alexe, ajunsă general la 35 de ani şi pensionară la 42 de ani, "recuperată" acum ca secretar de stat în Ministerul de Interne.

Acum câteva luni, s-a votat în Parlament propunerea de a se impozita pensiile de peste 7.000 de lei cu 85%. Curtea Constituţională a respins, însă, legea, pe motiv de dublă impozitare, deoarece pensiile de peste 2.000 de lei sunt deja impozitate în momentul de faţă cu 10%. Problema acestei propuneri nu este însă numai dubla impozitare, ci mai ales modul "comunist" de a-i impozita pe toţi cei care câştigă mult, indiferent dacă aceste venituri sunt sau nu obţinute prin muncă. Pentru că, da, există şi pensii "nesimţite" meritate.

Şi am să dau doar două exemple, din care se poate vedea cât de nedreaptă este o astfel de impozitare la grămadă. M-am întâlnit recent cu un magistrat gălăţean, care mi-a spus că vrea să iasă la pensie anul viitor, când împlineşte... 70 de ani. Este la mintea cocoşului că un om cu o carieră de aproape 50 de ani într-un sistem foarte bine plătit va avea cu siguranţă o pensie "nesimţită", obţinută însă după o viaţă de muncă, nu prin pensionare la 42 sau 49 de ani. Un al doilea caz este cel al unei rude îndepărtate, fost aviator, care are o pensie "nesimţită", de vreo 12.000 de lei. Omul este pensionar dinainte de '89 şi n-a beneficiat de niciun fel de legi "speciale", iar pensia i s-a calculat pe baza contribuţiilor plătite. În anii dinainte de Revoluţie, când salariul mediu era de vreo 3.000 de lei, aviatorul în discuţie încasa 12-15.000 de lei pe lună şi, evident, plătea taxe la acest nivel. Drept urmare, la contribuţii de cinci ori mai mari decât media, este normal ca şi pensia să fie de cinci ori mai mare. Cu toate acestea, în accepţiunea populară, omul este încadrat la "nesimţiţi" şi supus oprobriului public.

În tot acest timp, decidenţii se scărpină cu mâna stângă în urechea dreaptă, deşi rezolvarea este banală. Calcularea pensiei după cuantumul contribuţiilor virate de-a lungul timpului (sau care ar fi trebuit virate, pentru că există categorii care n-au plătit, dar nu din vina lor), fără să mai existe niciun fel de excepţie, este relativ uşor de făcut şi ar elimina toate pensiile "nesimţite" de care ne tot plângem. Soluţie există, voinţa politică este însă cea care lipseşte...

Citit 1632 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.