Cu tichetul în mână, în apa până la genunchi

Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

În goana după mai mulţi bani la buget, Ministerul Muncii a scornit un proiect de lege prin care să-i impoziteze pe micii meseriaşi - instalatori, electricieni, zugravi, faianţari, bone, menajere, grădinari, categorie estimată în România la circa 1,2 milioane de persoane. Beneficiul pe care ministerul îl vede pentru aceşti lucrători pe cont propriu ar fi ca ei să fie eligibili pentru pensie. Avantajul este însă unul iluzoriu, pentru că majoritatea meseriaşilor sunt de fapt angajaţi, iar ciubucurile le fac în orele libere sau, dacă lucrează la stat, chiar în timpul programului.
Dincolo de planurile ministeriale, în realitate s-ar întâmpla probabil cam aşa. Când ţi se sparge o ţeavă de apă în casă, nu mai pui ca fraierul mâna pe telefon ca să suni repede un instalator să vină într-o oră, două, să-ţi rezolve problema. Nuuu, stai liniştit cu apa până la genunchi, până a doua zi, când te duci la AJOFM ca să cumperi tichetele cu care să-l poţi plăti pe meseriaş. Cumperi o sacoşă de tichete de 15 lei, normal, că acum trebuie să repari nu numai ţeava, ci şi parchetul care s-a umflat între timp, şi tavanul vecinului de dedesubt. Abia apoi dai câteva zeci de telefoane ca să cauţi un meseriaş înregistrat şi dispus să lucreze pe tichete. Există şi o variantă mai ieftină, cea de a opri apa în tot blocul vreo două zile, până parcurgi întreaga procedură, cu "avantajul" de a-ţi "umple frigiderul" câteva zeci de vecini.
La modul serios, întreaga "afacere" ar duce de fapt la scumpirea manoperei (diferenţă ce va fi plătită tot de populaţia impozabilă), pentru că niciun meseriaş nu va mai lucra pe aceiaşi bani, în condiţiile în care trebuie să dea la stat 20% din ceea ce încasează. Şi cum piaţa este oricum distorsionată (aţi încercat să găsiţi în ultima vreme un electrican sau un instalator?) de plecarea în Occident a celor mai buni meseriaşi, este puţin probabil că se vor găsi amatori care să lucreze pe tichete şi să treacă prin furcile caudine ale birocraţiei româneşti.
Faptul că toate veniturile ar trebui impozitate şi că există această importantă categorie a meseriaşilor care fentează statul e o realitate, dar o astfel de lege ar trebui concepută în aşa fel încât să şi poată fi aplicată. Iar ideea asta "minunată" a Ministerului Muncii, proiect finanţat prin PNRR, demonstrează o dată în plus că banii europeni sunt greu de accesat, atunci când ai stat în birou întreaga viaţă şi habar n-ai ce se-ntâmplă în piaţă...

Citit 3242 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

2 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 14 Iulie 2021 09:27
  5.13.138.***
  Nu va face NIMINI aberatiile astora care habar nu au cu ce se mananca realitatea! Si asa pretul fier-betonului s-a dublat, materialele de constructii is tot mai scumpe! Nu mai au de unde fura, si inapoia imprumuturile. AA vine scadenta. Sa dea din ce-au furat inapoi! Stiu ei bine din ce se strange la negru... nu din munca meseriasilor independenti. In inci un caz!
  1
  4
  Raportează
 • postat de un observator
  Miercuri, 14 Iulie 2021 09:19
  193.230.156.***
  Acum 30 de ani eram electrician. In prezent sunt inca salariat: sunt inginer. Mi-am completat de-a lungul timpului gama de preocupari cu manuale practice care te pot ajuta sa lucrezi diverse, sa poti face singur diverse lucrari in casa. Apelez la meseriasi doar daca lucrarea este complexa. Dar pun mana si lucrez si eu alaturi de persoana care vine sa ma ajute. Chestii de astea fanteziste au mai fost emise : vezi impozitarea bacsisului la restaurant, cod de bare la legaturile de marar si patrunjel la piata, registrul zilierilor, etc, etc. Este vina electoratului aflat in goana dupa succese efemere vezi 50 de lei la pensie, tot felul de fantezii prin orase, prin sate, cheltuieli total aiurea, putem sa le vedem zilnic la televizor.. Asa s-au ridicat tot felul de persoane fara simtul realitatii sociale si economice care de fapt nu fac nimic. Inclusiv la galati. Daca ai nevoie la tara de cineva sa te ajute la un solar, la o gradina chiar o suprafata mica, sau la mici lucrari prin casa la montat instalatii sanitare sau altceva similar, nu cred ca persoana vine pe un bon de 15 lei ziua. E ceva dubios. Probabil vor fi ca bonurile valorice, cu insertii de protectie, comisioane grase pentru cine le tipareste, cine le distribuie in teritoriu. Bani cheltuiti aiurea. Crestere economica trebuie! Activitate productiva, muncitori calificati, buni profesionisti, scoli tehnice serioase, fara veleitari politici sus pusi! Pana atunci vin alegerile!
  0
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.