Grânarul Europei se hrănește din import

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Într-o recentă conferință de presă, ministrul Agriculturii a prezentat măsurile de sprijin, investiții din fonduri europene ce urmează a fi lansate pentru perioada 2021-2022. Este vorba despre 17 astfel de direcții de acțiune, fondurile alocate fiind de 3,2 miliarde de euro. Astfel, investițiile în exploatațiile agricole ar urma să beneficieze de 760 de milioane de euro, pentru agromediu și climă sunt prevăzute aproape 290 de milioane, iar pentru agricultura ecologică peste 230 de milioane de euro, ca să dăm doar câteva exemple.
Nu toate sunt, însă, bune și frumoase. După ratarea includerii reabilitării sistemului de irigații în PNRR și pasarea responsabilității acestui eșec între ministere, cifrele seci ne arată adevărata dimensiune a agriculturii românești. Economistul-șef al unei importante bănci comerciale prezente în România arată că țara noastră dispune de resurse foarte mari în agricultură, fiind în top 5 la nivel european ca suprafață arabilă, după Franța, Spania, Germania și Polonia. Altfel, agricultura are și un rol social foarte important în România cu un procent de aproape 22 la sută al populației ocupate, însă valoarea adăugată brută a acestui sector este de numai 3,8 la sută din PIB. Mai mult, în mare parte se face ceea ce numim agricultură de subzistență, iar în zootehnie România este pe ultimul loc în UE ca număr de animale în fermă.
Unde mai pui că, fapt cunoscut de Ministerul Agriculturii, producția agricolă este meteodependentă. În condițiile în care în ultimii 30 de ani s-au investit câteva zeci de milioane de euro în sistemul de îmbunătățiri funciare, mai ales pentru irigații, în acest ritm ne trebuie câteva sute de ani ca să le putem reface. Așteptând să vină ploaia, care anul trecut nu a mai venit, din grânarul Europei, România a ajuns un mare consumator de produse agro-alimentare din import, în special din UE. În 2020, deficitul balanței comerciale cu astfel de bunuri a ajuns la un record de trei miliarde de euro. Vă vine sau nu să credeți, importurile de carne de porc au adus un minus al balanței comerciale de aproape 600 de milioane de euro, cele de furaje peste 300 de milioane, brânzeturile circa 264 milioane, iar produsele de brutărie și patiserie peste 200 de milioane de euro.
Este mai mult decât limpede că, până nu vom rezolva problema exportului de materii prime și a importului de produse prelucrate, agricultura românească, cu fermele sale fărâmițate, nu ne va putea oferi acea siguranță alimentară de care avem atâta nevoie.

Citit 696 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

2 comentarii

 • postat de România sub conducerea ue-istă
  Luni, 21 Iunie 2021 19:19
  77.111.247.***
  Pe vremea lui Ceausescu nu se discuta atat de mult in tot felul de minciuni alambicate cum ar fi: măsurile de sprijin...investiții din fonduri europene...direcții de acțiune, fonduri de miliarde de euro...exploatații agricole...agromediu și climă...ecologic...si alte asemenea abureli din astea "ueiste".

  Pe vremea lui Ceausescu "stiam" de la masinaria de propaganda occidentala-capitalista ca agricultura Romaniei era una primitiva si neproductiva si paguboasa si ca specialistii romani din agricultura erau prost pregatiti.

  Cu toate astea...PE VREMEA LUI CEAUSESCU...toti taranii aveau de lucru la camp, de dimineata pana noaptea, agricultura romaneasca dadea productii record la hectar...toata tara era plina de intreprinderi agricole de tot felul, de combinate zootehnice si de uzine de industrializare a materiei prime provenita din agricultura, viticultura, pomicultura si a carnii...PRODUCTII RECORD DE CEREALE SI FRUCTE SI LEGUME SI CARNE DE CARE OCCIDENTUL ERA INGROZIT... toate soselele din Romania (asa proaste cum erau ele) erau pline (la vremea recoltei) de camioane incarcate cu produse agricole si cu animale, camioane care alimentau non-stop intreprinderile din industria alimentara si...tot pe vremea lui Ceausescu, cu toate lipsurile alimentare pe care le-a suferit populatia in ultimii ani de comunism, nu s-a auzit sa fie vreun caz de "mort de foame" si, mai mult de atat, Romania exporta produse alimentare peste tot in lume...in URSS, in EEC (actuala UE) si NATO (pentru trupele americane stationate in Europa).

  Acum, pe vremea UE, agricultura romaneasca isi da ultimele suflari, toata infrastructura agricola este ruinata, pe ici pe colo mai rasufla cateva intreprinderi agricole de cumetrie, ale unor straini care au venit in Romania ca sa mai capuseze ce mai e de capusat, recoltele de toate felurile (acolo unde mai exista !!!) ori nu se fac, ori sunt distruse de intemperii, ori raman neculese, taranii au fugit de foame si saracie si lucreaza precum sclavii, de azi pe maine, pe unde apuca, prin occident, piata romaneasca este invadata de produse alimentare dubioase de provenienta necunoscuta ascunse in spatele a tot felul de etichete savante pe care nu le intelege nimeni si, in plus fata de toate astea, impotriva putinelor produse romanesti (vegetale sau din carne) se duce un asalt legislativ sustinut, asalt inclusiv din partea statului roman, in scopul eliminarii de pe piata si a putinelor produse romanesti care mai exista si a favorizarii celor de origine incerta din toate punctele de vedere...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 21 Iunie 2021 10:11
  5.13.224.***
  De ce nu expuneti tabloul complet al dezastrului?
  1. Exportam grau pe Marea Neagra, dupa o saptamana se intoarce cu alte acte... mult mai scump!
  2. Exportam cascaval La *****, si importam rebuturile lor... le ambalam ca fiind din Ro
  3. Apa minerala idem! La ***** imbuteliata de o companie de sucuri!????

  Daca nu ne revenim... cand vor veni scadentele imprumuturilor de 140 de miliarde de E... va fi prapad! Taxele nu le mai poti creste mult.. deja si ce convinsi sa ramana in tara vor sa plece! Nu le mai ajung banii si vad cum altii se descurca in afara binisor! Sa stai cu rate la banca este o prostie! Si sa traiesti de pe o luna pe alta nu este viata!

  Oricum poporul asta nu a stiu niciodata ce-a vrut.. si-a ales ce e mai prost! Apoi s-a plans!
  1
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.