Ne batem joc de istorie

Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Încă îmi amintesc şi acum păcăleala pe care am luat-o în Grecia, plătind bani buni pentru o excursie pe Muntele Olimp, la Cada lui Zeus. Că Olimpul, locul unde aleseseră să trăiască zeii nu e nici pe departe la fel de frumos ca orice munte din România, mai treacă meargă. Dar am stat la o coadă de câteva sute de persoane ca să fotografiez şi eu Cada lui Zeus, nimic altceva decât o băltişoară verzuie, în care eu personal n-am găsit nimic spectaculos. Singurul lucru pe care l-am admirat atunci a fost doar capacitatea grecilor de scoate bani şi din apă chioară.
E drept că noi nu ne lăudăm cu o civilizaţie ca a lor. Însă, şi atunci când avem vestigii unicat, noi ne batem joc, în loc să le valorificăm la maximum.
Bunăoară, Cavoul roman e o întreagă poveste despre felul în care românii, în general, şi gălăţenii, în particular, înţeleg să protejeze şi să pună în valoare astfel de monumente. Timp de secole, cea mai mare parte a tezaurului pe care se presupune că l-ar fi ascuns vestigiul, estimat a avea în jur de două mii de ani, a fost furat de hoţi. Din 1976 până în 2018, autorităţile au ales să conserve acest tezaur cu o placă de beton turnată deasupra. Deşi se ştia că se află acolo, existau dovezi, s-a încercat să se ascundă existenţa Cavoului roman, mai ales că locul devenise un depozit de gunoi după Revoluţie. În 2018, Primăria a încercat să vândă terenurile din jurul monumentului istoric. Şi abia atunci societatea civilă a găsit de cuviinţă să protesteze. Şi, iată, revolta a fost cu folos. S-a decis ca locul să fie investigat arheologic, iar descoperirile au fost uimitoare, scoţând la lumină un monument unicat, care încă mai păstra ascunsă o comoară (foiţe de aur, pietre preţioase şi semipreţioase), în ciuda furturilor la care a fost supus timp de secole. În dulcele stil clasic,  însă, Primăria a abandonat lucrările, iar monumentul a fost acoperit cu un cort ca o seră, ca unic mijloc de protecţie. Lucru făcut de mântuială, fără consultarea specialiştilor, care a dus la deteriorarea gravă a vestigiului de importanţă naţională. Mucegaiul şi muşchii au năpădit pereţii, iar Direcţia de Cultură somează acum Primăria să ia măsuri urgente, pentru ca monumentul să nu fie distrus în întregime. La modul în care se mişcă, însă, lucrurile, îţi vine să crezi că primează interesul imobiliar şi nu cel al protejării istoriei.

Citit 1401 ori Ultima modificare Joi, 23 Septembrie 2021 23:13

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

 • postat de Terente...de la Galati
  Miercuri, 29 Septembrie 2021 09:03
  86.34.180.***
  Articolul despre cada lui Zeus este o buna baza de plecare. Asa este, grecii stiu sa faca turism; noi, nu!
  Exemple sunt cu duiumul. Cauzele sunt la fel de multe. Solutii?
  Cu siguranta se va mai vorbi despre turismul romanesc, strans legat de originile noastre, despre ce au dainuit cei ce au trait de milenii pe locul pe care astazi este Romania.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Competentul Capabil
  Vineri, 24 Septembrie 2021 12:28
  185.246.208.***
  Of cum ie oamenii rai si isi bate joc de istorie. Daca nu avem destui oameni frumosi care sa aprecieze inestimabila valoare de tezaur a vestigiilor monumentului istoric milenar unicat reprezentat de acea sublima gaura in pamant ornata ingenios cu pietre vechi de milioane de ani de catre un iscusit mester (mai mult ca sigur dac darz) @Emil Popa Valul lui Traian nu are cum sa fie pus in valoare pentru ca practic era doar un sant cu 2-3 m de pamant intr-o parte, sigur se mai gasesc fraieri care sa puna botul sa mearga sa viziteze santuri aiurea dar e nevoie de multa vrajeala. La fel si cu celebrele case superbe de secol XIX, poate mai asteptam 20-30 de ani si o sa ne mandrim cu celebrele blocuri seculare de secol XX din cartierele istorice Mazepa, Tiglina, I C Frimu (ca nu au cum sa le strice pe toate pana atunci necomunistii)
  5
  14
  Raportează
 • postat de ro
  Vineri, 24 Septembrie 2021 11:01
  5.13.141.***
  Primaria? Musteste de incompetenta, dezinteres, hotie si minciuna. De acolo trebuie pornita curatenia.
  11
  13
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Vineri, 24 Septembrie 2021 10:35
  62.231.94.***
  Exact asta a fost. Cand s-a auzit prin targ ca ar fi ceva comori acolo au navalit "dornici de istorie" in rascolirea sitului. Cand si-au sat seama ca era exact un cavou cu ziduri goale a cam disparut interesul istoric. Acum hai primarie mai scoate bani si ocupate de ruine.
  1
  19
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 24 Septembrie 2021 09:35
  5.13.156.***
  Nu poti cere unui popor ceea ce nu detine! Daca am avea legi ca la nemti, am avea o disciplina de fier! Ai masina de lux, ia sa te intrebam de unde ai tu banii aia... si nu merge cu matusha tamara... ca-ti pui poste cu ea in camera duala cu pat etajat fer jorjat! Esti parlamentar... nu pupi terenuri si bani illiciti... s a m d. Fantezii mai ceva ca-un film SF!

  Exemplul crud: Unui general ptr delapidare a 180.000$ din bugetul de aparare al tarii ii dai cu suspendare, iar unei mame cu copii ce-a furat 24 de fire de lalele puscarie DIRECT 2 ani jumatate! Apoi ii moare una din fetitze, sa nu e lasat sa mearga la inmormantare! Cand v-am zis ca ghestatul rumenit este un CRIMINAL... suntem o natie de care imi este rusine!
  9
  9
  Raportează
 • postat de Emil Popa
  Vineri, 24 Septembrie 2021 08:18
  46.97.176.***
  Doamna Roxana de ce vă mirați?
  Avem la 15 km de oraș cel mai conservat val de apărare construit pe teritoriul țării, cel de la Șerbeștii Vechi. Spre deosebire de capătul estic de la Tulucești-Gârboavele unde valul a fost mai nivelat de lucrările agricole, capătul vestic s-a salvat sigur fiind hotar comunal între satele din zonă. Cu foarte puțin efort Valul lui Traian ar putea fi pus în valoare. Se preferă însă reconstituirea valului la Gâtboavele, pe terenul unei societăți agricole.
  Portul vechi al schelei Galațiului din bușteni de stejar ce se poate vedea pe faleză când fluviul este scăzut nu poate fi conservat cu o deviere a malului printr-un batardou din cauză unor șmecheri care și-au amplasat acolo pontoane și cârciumi.
  Mozaicuri de pe blocurile A de pe str. Brăilei au fost astupate de comedii care au sluțit bulevardul. Străzile cu cele mai vechi și mai frumoase case din sec. XIX, Cuza Vodă și Mihai Bravu trec prin lama buldozerului și cupa excavatorului.
  Așa că ce să mai așteptăm de la autoritățile locale? Bile de ciment, cât mai multe bile.
  9
  16
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro