Ne batem joc de istorie

Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Încă îmi amintesc şi acum păcăleala pe care am luat-o în Grecia, plătind bani buni pentru o excursie pe Muntele Olimp, la Cada lui Zeus. Că Olimpul, locul unde aleseseră să trăiască zeii nu e nici pe departe la fel de frumos ca orice munte din România, mai treacă meargă. Dar am stat la o coadă de câteva sute de persoane ca să fotografiez şi eu Cada lui Zeus, nimic altceva decât o băltişoară verzuie, în care eu personal n-am găsit nimic spectaculos. Singurul lucru pe care l-am admirat atunci a fost doar capacitatea grecilor de scoate bani şi din apă chioară.

E drept că noi nu ne lăudăm cu o civilizaţie ca a lor. Însă, şi atunci când avem vestigii unicat, noi ne batem joc, în loc să le valorificăm la maximum.

Bunăoară, Cavoul roman e o întreagă poveste despre felul în care românii, în general, şi gălăţenii, în particular, înţeleg să protejeze şi să pună în valoare astfel de monumente. Timp de secole, cea mai mare parte a tezaurului pe care se presupune că l-ar fi ascuns vestigiul, estimat a avea în jur de două mii de ani, a fost furat de hoţi. Din 1976 până în 2018, autorităţile au ales să conserve acest tezaur cu o placă de beton turnată deasupra. Deşi se ştia că se află acolo, existau dovezi, s-a încercat să se ascundă existenţa Cavoului roman, mai ales că locul devenise un depozit de gunoi după Revoluţie. În 2018, Primăria a încercat să vândă terenurile din jurul monumentului istoric. Şi abia atunci societatea civilă a găsit de cuviinţă să protesteze. Şi, iată, revolta a fost cu folos. S-a decis ca locul să fie investigat arheologic, iar descoperirile au fost uimitoare, scoţând la lumină un monument unicat, care încă mai păstra ascunsă o comoară (foiţe de aur, pietre preţioase şi semipreţioase), în ciuda furturilor la care a fost supus timp de secole. În dulcele stil clasic,  însă, Primăria a abandonat lucrările, iar monumentul a fost acoperit cu un cort ca o seră, ca unic mijloc de protecţie. Lucru făcut de mântuială, fără consultarea specialiştilor, care a dus la deteriorarea gravă a vestigiului de importanţă naţională. Mucegaiul şi muşchii au năpădit pereţii, iar Direcţia de Cultură somează acum Primăria să ia măsuri urgente, pentru ca monumentul să nu fie distrus în întregime. La modul în care se mişcă, însă, lucrurile, îţi vine să crezi că primează interesul imobiliar şi nu cel al protejării istoriei.

Citit 2076 ori Ultima modificare Joi, 23 Septembrie 2021 23:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.