Români, niște oameni mai buni

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Măcar pentru câteva ore, pe 1 Decembrie, românii au fost uniți sub semnul Zilei Naționale. A fost o zi în care ne-am amintit cu recunoștință de cei mai buni dintre noi, de cei care au găsit puterea de a urma un ideal național, o zi în care fiecare dintre noi a simțit, într-un fel sau altul, o vibrație de patriotism.

Desigur, fiecare s-a manifestat de Ziua Națională cum a considerat mai bine de cuviință - unii au pus o floare la monumentul Eroilor, alții și-au pus tricolorul la mașină sau au gătit în familie "tradiționala" fasole cu ciolan, alții pur și simplu au încercat să-și facă datoria la locul de muncă, pentru că, nu-i așa, economia țării trebuie menținută în mișcare chiar și de Ziua Națională.

Dar, dincolo de toate, poate că fiecare zi din calendar ar trebui să fie... o Zi Națională. Sau, mai bine zis, să încercăm să ne raportăm la valori care sunt, poate, deasupra tendințelor egocentriste "de zi cu zi".

Și astăzi este nevoie de oameni vrednici care să urmeze exemplul înaintașilor și de a continua să clădească o țară! Cum ar fi ca, de exemplu, politicienii ajunși în funcții mari să ia exemplu lui Brătianu, Kogălniceanu, Maniu, Coposu, atunci când pun în practică... Planul Național de Redresare și Reziliență sau fac proiecte cu fonduri europene? Și acolo este vorba de reforme, de transformare economică, de menținere a competitivității unei comunități în sensul ei cel mai larg, al națiunii! Cum ar fi dacă profesorii și-ar aduce în fiecare zi aminte de Spiru Haret, inginerii de Anghel Saligny, medicii de Carol Davila?

I-am auzit pe mulți cum spun că societatea noastră "duce lipsă de modele". Dar, iată, nimic mai fals! De Ziua Națională realizăm din plin asta! În fiecare domeniu a fost deja cineva înaintea noastră care ne-a deschis drumul, care ne-a arătat prin realizările dobândite, de care ne bucurăm și noi astăzi, care sunt valorile pe care trebuie să le urmăm! Nu am mai discuta astăzi despre România dacă nu ar fi fost așa!

În fapt, despre asta este vorba în Ziua Națională! Ne aducem aminte de tot ce a avut mai bun acest neam, începând de la spiritul de sacrificiu, credința și devotamentul față de țară, de jertfa pe câmpul de luptă, dar și de clădirea de instituții, construirea de drumuri, de școli și spitale.

E un sentiment unificator și chiar ne tresaltă inima de bucurie când, de 1 Decembrie, vedem tricolorul fluturând sau auzim intonat imnul național! Haideți să păstrăm în inimi cât mai mult acest sentiment. Vom fi atunci mai buni români, dar în primul rând vom fi, pur și simplu, niște oameni mai buni!

Citit 1222 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Decembrie 2021 23:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.