Din val în val

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Nici bine nu ne-am dezmeticit după izbitura celui de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19 și semnele venirii unui nou val al molimei par deja prezente. Cu toate că nu este încă cert cât de agresivă va fi noua tulpină a coronavirusului, ce știm însă cu certitudine e că sistemul medical din România va fi prins din nou nepregătit, cu personalul medical extenuat, totul în timp ce o bună parte a populației va prefera să înfrunte în continuare virusul fără protecția oferită de vaccinuri.

Trăim de aproape doi ani în pandemie, dar virusul SARS-CoV-2 a reușit iarăși să ne ia prin surprindere. Tulpina Omicron, cea care stârnește acum cele mai multe îngrijorări, circula deja în Europa înainte de a fi identificată în Africa de Sud, după cum au descoperit cercetătorii. Din momentul detectării, noua variantă mutantă a coronavirusului a fost raportată în peste 12 țări.

Nici măcar nu mai trebuie să citim presa străină pentru a afla noutățile despre varianta Omicron. Ieri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că există o „suspiciune înaltă pentru această variantă la două dintre persoanele testate pozitiv la întoarcerea din Africa”.

În cazul în care temerile legate de varianta Omicron se vor adeveri, venirea unui al cincilea val al pandemiei va deveni ea însăși o certitudine. În această situație, un nou val de îmbolnăviri ne va prinde în cel mai nefast moment posibil. Închiderea spitalelor la începutul lunii octombrie a afectat zeci de mii de bolnavi cronici. Este greu de aflat și probabil că nu vom ști niciodată care este numărul real al victimelor colaterale ale pandemiei în România. Criza sanitară provocată de COVID-19 a însemnat amânarea sau întreruperea tratamentelor pentru numeroși pacienți cu alte boli decât cea provocată de noul coronavirus. De asemenea, mulți din cei care au avut simptome au întârziat să meargă la medic și au ales să se trateze după sfaturile citite pe internet.

Nu este astfel de mirare dacă în următoarea perioadă vom avem o creștere a indicatorilor la toate bolile cronice și nu numai. Un nou val pandemic va duce la perpetuarea acestei probleme, iar sistemul sanitar din România nu este pur și simplu capabil, nici din punct de vedere al numărului cadrelor medicale, nici din cel al dotărilor și al mentalităților, să gestioneze un număr mai mare de bolnavi cronici cu afecțiuni aflate în stadii avansate.

Citit 1215 ori Ultima modificare Joi, 02 Decembrie 2021 23:53

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.