Mica bărbăţie şi marea răspundere

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aspectul de menajerie puturoasă pe care politica românească şi l-a ticluit capătă în aceste zile valenţe şi miasme noi.

Un guvern împiedicat şi vârât în oala sub presiune a crizei economice, alături de o opoziţie şleampătă şi incapabilă să simuleze existenţa unei alternative - aşa pot fi descrişi pe scurt actorii cocoţaţi pe o scenă de unde ar trebui jucată urgent sârba relansării economice şi politice a ţării.

Atâta vreme cât este evident că turma lui Traian Băsescu paşte pe alte câmpii decât cele ale unei normalităţi firave în vreme de restrişte, am fi aşteptat ca opozanţii să fie cât se poate de colţoşi sau să simuleze măcar capacitatea de a reprezenta o alternativă. Numai bine că nu este aşa.

După ce guvernul lui Boc a încercat zadarnic să ne lămurească de faptul că o să ne fie puţin mai bine mai târziu numai dacă ne prăpădim de foame acum, cei de la PSD au introdus în Parlamentul României o moţiune de cenzură cu scopul de a dărâma guvernarea pedelistă.

Să zicem, într-un scenariu absurd şi nerealist, că moţiunea trece şi că marionetele lui Băsescu nu vor mai ţopăi prin Palatul Victoria. Ce punem în loc? Nimic?

Întreb asta pentru că din declaraţiile şefilor de la PSD şi de la PNL înţeleg că nici unul nu-i gata să îşi asume cu adevărat guvernarea acum, probabil de teama unui eşec pentru care nu vor putea da explicaţii în veci.

Mai precis, profesorul de istorie de la Niculiţel cu nume de mareşal, ajuns să cureţe praful de pe ramele tablourilor cu Brătieni, spunea acum o săptămână, într-o vizită la Galaţi, că PNL e de acord să intre la guvernare, dar numai cu condiţia ca nimeni să nu-i tulbure şi să le pună puterea în braţe, iar ei să accepte aşa, ca şi când ar face cuiva o mare favoare politică.

Pe de altă parte, micul, foarte micul Titulescu, aterizat accidental în supremul jilţ pesedist, demn de un urmaş ceva mai aprig, care să poată eventual chema oricând minerii în Bucureşti, la plantat panseluţe, spunea de curând că exclude o intrare la guvernare până la alegeri.

Nu de alta, zice el, numai că în cazul în care moţiunea de cenzură va trece, corect ar fi să ne conducă un guvern minoritar plin cu liberali.

Asta în vreme ce pesediştii vor bea bere proletară la umbra chiparoşilor crizaţi şi vor scorni un nou model de societate pe care ei să îl conducă până la adânci bătrâneţi. Ce mai... bărbăţie politică, nene, nu glumă!

Nu cumva ar fi mai bine să declarăm război vreunei ţări civilizate, să ne lăsăm cuceriţi şi să aşteptăm ca nişte conţi saxoni să preia puterea pe-un picior de plai?

Cred c-ar fi mai rapid, mai eficient şi mai cinstit aşa, atâta vreme cât ai noştri au demonstrat de ce sunt în stare.

Citit 660 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.