Pandemia de după pandemie

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Relativa "blândețe" a tulpinii Omicron față de variantele precedente ale noului coronavirus și faptul că aceasta se răspândește mult mai ușor i-au făcut deja pe unii experți în sănătate publică să întrevadă un sfârșit al pandemiei de COVID-19, cel puțin în Europa. În timp ce rămâne de văzut cât de realiste sunt aceste scenarii optimiste, un lucru rămâne cert: după ce pandemia de COVID-19 va trece, o alta, chiar mai gravă, îi va urma.

În cei doi ani de criză sanitară, sistemul medical din România nu a găsit suficiente resurse și pentru restul bolnavilor. Controalele amânate la medic, întreruperea tratamentelor și închiderea repetată a spitalelor au agravat și mai mult situația bolnavilor de cancer. Încă de anul trecut, medicii atrăgeau atenția asupra acestui fenomen grav: mulți bolnavi de cancer ajungeau la spital cu forme avansate de boală, atunci când tratamentele sunt aproape ineficiente, iar speranța de viață, mult redusă.

Doar în 2020, în România au fost depistate aproape 100.000 de noi cazuri de cancer. Tot anual, peste 50.000 de români își pierd viața din cauza bolilor oncologice. Este o realitate gravă, valabilă și înainte de pandemie, dar care acum s-a agravat și mai mult.

Zilele trecute, autoritățile au anunțat lansarea unui Plan Național de Combatere a Cancerului. Dacă pentru România este o premieră, în alte țări astfel de inițiative există deja de zeci de ani. Pentru a lupta cu cancerul și pentru a înregistra progrese în tratamentul bolnavilor oncologici este însă nevoie de bani. Mai precis, de foarte mulți bani, adică exact de ceea ce duce cel mai mult lipsă sistemul medical românesc.

La fel ca până acum, Sănătatea a primit, și anul acesta, mult prea puțini bani din PIB. Lipsa fondurilor înseamnă că bolnavii sunt de multe ori nevoiți să plătească din propriul buzunar costurile investigațiilor medicale. Bugetul zgârcit alocat Sănătății perpetuează și corupția din sistem, iarăși în dauna pacienților.

Dincolo de lipsa unei minime educații medicale, mulți bolnavi amână să meargă la medic tocmai pentru că nu au "ce să-i pună în plic". De aici și până la a ocupa primul loc pe plan european la rata deceselor din cauze prevenibile nu mai este decât un pas, pe care vom continua să îl facem atât timp cât nu vom lua măsuri contra imposturii, corupției și incompetenței din sistem.

Citit 1456 ori Ultima modificare Luni, 24 Ianuarie 2022 23:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.