Războiul fără frontiere din economie

Războiul fără frontiere din economie
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Tot mai frecvente sunt semnalele de alarmă care vin din sfera economică, pe fondul războiului din Ucraina. Dincolo de zona efectivă a conflictului din țara vecină, ne aflăm, de facto, în mijlocul unui război economic fără frontiere. Mizele sunt multiple: energie, finanțe, industrie, agricultură, transporturi etc. Nici un ”front” economic nu a rămas în afara încleștării cu regimul Putin.

Din păcate, la nivelul autorităților publice, dincolo de aspectele militare, agresiunea declanșată de Rusia pare să fi fost ”o surpriză”, deși se vorbea de iminența ei! Nu a existat, la noi, un fel de sistem de reacție rapidă în economie, pentru situații precum acest război. Vorbim de tot ce înseamnă mediul de afaceri, care trebuie să funcționeze chiar și în condiții de conflict, pentru că altfel pur și simplu nu ai resurse, ca țară, să mergi mai departe. Desigur, s-a făcut un task-force la nivelul Ministerului Economiei, pentru a se evalua impactul războiului asupra unor sectoare, dar poate că, pentru astfel de situații, ar fi trebuit să existe un fel de ”CSAT al mediului de afaceri”, pentru a avea un răspuns coerent și coordonat la situații atât de complexe. Din păcate, experții mulți de prin ministere, plătiți cu lefuri grase pentru a veghea asupra economiei, par a fi adormit în lanul cu secară...

Mediul de afaceri încearcă să se adapteze din mers la efectele unei conjuncturi economice cu care nu s-a mai confruntat. Mediul privat este, de altfel, singurul care, la modul real, se luptă să găsească soluții la provocările de tot felul, pentru că pentru companii este, pur și simplu, o chestiune de supraviețuire, de păstrare a afacerilor și a locurilor de muncă. Cu atât mai mult este de admirat că unii dintre întreprinzători găsesc puterea de a veni și în ajutorul refugiaților, și nu sunt puțini.

La nivelul simplului cetățean, poate că lucrul cel mai important ar fi să se realizeze miza acestor zile: războiul din Ucraina este ”prima linie” a unei invazii în care Rusia amenință întreaga lume. Refacerea sferelor de influență la care tânjește Moscova amenință inclusiv România, iar noi suntem și trebuie să fim, fie și indirect, parte a alianței care apără activ Kievul!

Să nu ne amăgim, sunt timpuri grele și vor veni, se pare, unele și mai grele. Pe de altă parte, suntem oamenii acestor vremuri, când poate ne reamintim că libertatea nu este o noțiune abstractă. Iar dacă punem în balanță litrul benzină sau ulei cu distrugerile din Ucraina, am cădea în ridicol să ne plângem că plătim un preț prea mare.

Citit 1216 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Martie 2022 21:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.