Pe când TVA la corupţie?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De ce ne-a fost frică, nu scăpăm. Primind decizia Curţii Constituţionale vizavi de reducerea pensiilor, Guvernul a scos din mânecă planul B prin care să menţină sub control deficitul bugetar: măreşte cu cinci procente taxa pe valoarea adăugată.

Măsura se presupune că va ţine România pe linia de plutire, permiţându-i să atingă, la finalul anului, ţinta de deficit impusă de FMI, de maximum 6,8 la sută.

Chiar dacă vor funcţiona calculele pe care şi le-a făcut acum Guvernul, nu pot să nu mă întreb ce se va întâmpla cu românii. Asta fiindcă, pentru cine nu ştie, creşterea TVA va produce aceleaşi efecte asupra buzunarelor românilor, fiindcă ea atrage după sine creşterea, în lanţ, a tuturor preţurilor produselor şi serviciilor.

Şi, până la urmă, nu vor pierde numai pensionarii şi bugetarii, vor pierde toţi românii. Mai mult, în cazul bugetarilor, pierderea va fi dublă, întrucât lor li se va tăia şi 25 la sută din salariu şi vor fi nevoiţi să şi cumpere, ca noi toţi, produse şi servicii cu TVA mărit.

Evident, soluţia de a tăia pensiile este anticonstituţională. Nimeni nu ar trebui să piardă o sumă de bani pentru constituirea căreia a cotizat la bugetul de stat între 35 şi 46 de ani (da, sunt oameni care au muncit de la 16 la 62 de ani), pentru care a asudat, la propriu sau la figurat, făcând indiferent ce fel de muncă.

În ceea ce priveşte salariile bugetarilor, tăierea uniformă iar e o idioţenie, din simplu motiv că pe cei cu venituri aproape de minimul pe economie îi laşi muritori de foame, iar pe bugetarii de lux doar îi împiedici, în cel mai bun caz, să mănânce Roquefort la fiecare masă.

Totuşi, o diminuare de salarii nu mi se pare ilegală. Până la urmă, pentru oricine a lucrat sau lucrează în sectorul privat, lucrurile sunt foarte clare. Dacă firma e în dificultate, se taie din cheltuieli, inclusiv din cele cu salariile. Aşa că de ce nu s-ar proceda la fel şi la firma falimentară care este astăzi bugetul României?

Ceea ce însă continuă să mă indigneze este că nimeni nu face nimic pentru a stopa corupţia. Marea corupţie, adică, nu vânzarea la negru a unor pachete de ţigări de peste Prut, deşi, nu contestă nimeni, şi stoparea acesteia este importantă.

Pentru orice român care are minime cunoştinţe de economie, este vizibil de la o poştă că, de fapt, corupţia este problema ţării. Or, în toată strategia măreaţă de austeritate propusă de Boc şi ai lui, asta nu apare nicăieri.

Atât timp cât guvernanţii nu admit, public, faptul că ţara e roasă până la măduvă de corupţie, atât timp cât Boc nu apare la televizor să spună că, până la Crăciun, va rade din sistem tot ce înseamnă clientelă politică, tot ce înseamnă director de spital care cumpără materiale sanitare la suprapreţ, director de şcoală care încheie contracte pentru văruit pereţii ca şi când varul lavabil ar avea foiţă de aur sau inspector fiscal ori de mediu, poliţist sau judecător care ia mită, eu una nu pot să-i plâng pe umăr şi să-i sprijin politica prin care vrea să ne falimenteze pe toţi.

Citit 915 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.