Cum vor putea fi pedepsiţi criminalii de război?

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Presa e invadată de ştiri despre atrocităţile pe care le-ar fi comis militarii ruşi în oraşele ucrainene ocupate din zona Kievului. După retragerea trupelor sovietice din Bucea, Irpin şi alte localităţi mai mici, se pare că au ieșit la iveală crime de război comise asupra civililor nevinovaţi. Cadavre aruncate grămadă în gropi comune, oameni ucişi pe stradă, cu mâinile legate la spate, trupuri neînsuflețite arse în grabă, pe jumătate, într-o ultimă încercare de a ascunde ororile. Maşini ale civililor, pe care o mână disperată de părinte scrisese "copii", ciuruite de proiectile. Sute de astfel de exemple, aproape greu de crezut. E greu să-ţi imaginezi că, în mileniul al treilea, nişte oameni, fie ei şi militari, îi mai pot trata astfel pe nişte semeni de-ai lor. Indiferent de motiv.

De partea cealaltă, ştirea că ucrainenii i-ar fi "tratat" pe soldaţii ruşi cu plăcinte otrăvite ne aduce aminte de modalităţi medievale de apărare, atât de cunoscute nouă din poveştile despre străbunii noştri care, în calea turcilor şi a tătarilor, pârjoleau holdele şi otrăveau fântânile.

Putin şi echipa sa de la Kremlin sunt acum acuzaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii, iar asta pronjează Rusia într-un climat de dispreţ, ură şi furie cum lumea nu mai cunoscuse decât atunci când au fost dezvăluite crimele naziste şi, ca atare, reacţiile politice sunt pe măsură. Presa internaţională vuieşte de declaraţii ale liderilor politici, care dezaprobă şi condamnă faptele ruşilor. E o tragică premieră ca tocmai preşedintele unui stat care a fost membru în Procesul de la Nurnberg şi care a condamnat atrocităţile din Al Doilea Război Mondial să se afle acum în postura de acuzat prezumtiv cam de acelaşi lucru. 

Bineînţeles, Kremlinul respinge toate aceste acuzaţii şi susţine că nu sunt altceva decât înscenări ale ucrainenilor, dar şi ale Statelor Unite ale Americii.

Diferite state au anunţat că au trimis în zonele respective anchetatori pentru a strânge probe, astfel încât vinovaţii să fie judecaţi şi condamnaţi. Un proces destul de anevoios şi complicat. Rămâne de văzut cu ce dovezi se vor prezenta anchetatorii în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie şi cine va putea fi pedepsit.

Citit 1415 ori Ultima modificare Luni, 04 Aprilie 2022 22:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.