Trenul Regal și întoarcerea la istorie

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Călătoria simbolică a Trenului Regal de la București la Galați și marcarea valențelor pe care ziua de 10 Mai le are în conștiința românilor este, dacă vreți, un gest de normalitate într-o societate democratică, dar și un extraordinar gest de recuperare a memoriei istorice, dacă este să ne raportăm la realitățile post-comuniste.

Căldura cu care au fost întâmpinați în aceste zile, la Galați, reprezentanții Casei Regale contrastează cu atmosfera de ostilitate și suspiciune cu care Regele Mihai a fost întâmpinat, la București, de reprezentanții puterii ”republicane” de sorginte neo-comunistă din anii 90. Rămâne și astăzi o rușine pentru autoritățile de la acea vreme modul în care Regele – ostentativ numit ”ex-regele” sau ”cetățeanul Mihai” – era primit cu mitralierele...

Desigur, în ciuda disfuncționalităților pe care societatea românească încă le mai are, ultimele trei decenii au fost, totuși, o perioadă a ”vindecării” comunitare, a spiritului civic, de redescoperire a unor valori și simboluri pe care comunismul a încercat să le înăbușe. Iar respectul de care se bucură în prezent Casa Regală este o dovadă că nici decenii întregi de propagandă și denigrare nu pot șterge adevărata istorie a acestei țări!

S-ar cuveni, poate, să pomenim mai des de semnificația zilei de 10 Mai. Este, fără îndoială, una dintre cele mai luminoase zile pe care românii le-au avut de-a lungul unei istorii marcate de prea multe pagini întunecate. Desigur, ne raportăm în primul rând la 10 Mai ca Ziua Regalității, iar mulți (încă) ar mai spune, poate, că trăim într-o ”realitate republicană” și n-ar trebui să punem atât de mult accent pe această zi. Dar asta n-ar face decât să ne înscrie în linia celor care îl întâmpinau pe Rege cu mitralierele, uitând că Regatul de ieri este, de fapt, temelia țării de astăzi! Fie că ne referim la câștigarea independenței sau afirmarea suveranității și a identității noastre naționale în rândul țărilor europene, destinul României este indisolubil legat de destinul Casei Regale.

Iar dacă este să vorbim de vremurile de azi, Casa Regală rămâne un exemplu de demnitate, de forță unificatoare și reper moral în societate. Și la Galați, prin întâlnirile programate, reprezentanții Casei Regale subliniază, indirect, acest lucru. Voluntari ai Crucii Roșii, ai așezămintelor sociale creștin-filantropice, elevi și profesori, copii și părinți, aceștia sunt cei pe care, în primul rând, îi onorează vizita înalților reprezentanți ai Casei Regale la Galați. E vorba de oameni care, la fel precum regalitatea a făcut-o de-a lungul istoriei, dau sens și valoare comunității.

Citit 1662 ori Ultima modificare Marți, 10 Mai 2022 23:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.