Speculanții pun polistiren în poduri

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Premierul Nicolae Ciucă insistă pe elaborarea unei ordonanțe de urgență care să instituie în România măsuri anti-speculă. Această abordare este cel puțin ciudată, în condițiile în care reglementarea administrativă a prețurilor nu face parte din mecanismele unei economii de piață. Mai mult decât atât, se pare că prevederile actului normativ ar putea fi utilizate în mod abuziv în anumite ”situații de criză”, cu sancțiuni considerabile pentru companiile luate în vizor, dar și pentru persoanele fizice. Cei din zona FCMG cred că se crucesc când văd și aud despre reînvierea mercurialului, după ce se părea că doar Liviu Dragnea are astfel de năzdrăvănii în program. Evident că măsuri de acest gen dau bine, pentru că ”nenorocitul de speculant” va ajunge să fie supus oprobriului public și bătut cu pietre în fața consumatorilor.

Ce uită, însă, distinșii noștri conducători este că, luând în considerare doar câteva prețuri acceptate la reglementare de Uniunea Europeană, mai peste tot, în lumea civilizată, funcționează legea cererii și a ofertei. Cu alte cuvinte, comercianții lacomi nu pot fi sancționați decât de cumpărători, cei care pot sau nu să accepte prețul cerut. În plus, decât să se insinueze cu ciudățenii în zona de retail, factorii noștri de decizie poate ar trebui să găsească alte modalități de compensare a costurilor energetice pentru firme și pentru populație. Faptul că statul nu renunță la nicio miime din accizele și TVA-ul pe care le încasează, oferind, în schimb, scheme de compensare din cele mai complicate, este un semnal că, de fapt, ce dă cu o mână se ia înapoi întreit. Dacă tot a fost cerută o derogare de câțiva ani la Comisia Europeană pentru liberalizarea pieței de energie, te-ai fi așteptat, fie și în condiții de criză, ca totul să fie pregătit mult mai bine.

Nu a fost cazul. În schimb, tot în țara noastră, altfel decât multe altele, se prăbușesc din senin poduri ”garantate pentru zeci de ani”, după nici șase luni. Poate că într-acolo ar trebui îndreptați ochii vigilenți și brațele de fier ale guvernanților. E drept, premierul a solicitat o anchetă cât se poate de serioasă în acest caz și suntem foarte curioși ce pedepse vor primi vinovații. Pentru că adevărații speculanți pun polistiren expandat în pilonii podurilor.

Citit 1416 ori Ultima modificare Duminică, 12 Iunie 2022 20:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.