”Hic sunt leones”

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Prin nefericita conjunctură a războiului din Ucraina, Galațiul a ajuns din nou ”pe harta” principalelor lanțuri logistice internaționale de prim rang.

Până în prezent, Galațiul era evocat mai mult simbolic drept ”poarta Uniunii Europene spre spațiul ex-sovietic”. O poartă care, din păcate, a stat mai degrabă închisă. Din această cauză, în ultimele decenii, nici nu prea a simțit nimeni lipsa liniei de cale ferată cu ecartament ”sovietic”.

Adevărul este că dincolo de ”podurile de flori” - care s-au ofilit destul de repede în fața ”pragmatismului” politic - și a programelor europene transfrontaliere – menite mai degrabă să susțină buna vecinătate și mai puțin să ”exporte” complexe mecanisme economice – prea puține au fost instrumentele care să genereze o legătură sistemică cu statele din fostul URSS.

Cei mai mulți dintre noi priveam spre ”spațiul ex-sovietic” cam cum probabil priveau pe vremuri soldații romani de la Barboși spre ”teritoriile barbare” de dincolo de frontieră. Romanii însemnau pe hărți teritoriile necunoscute sau potențial periculoase cu expresia ”Hic sunt leones” (aici sunt lei – n.r.). Comparativ cu calea integrării europene pe care a luat-o România în anii '90, spațiul ex-sovietic părea și el ”o altă lume” – cu alte reguli, alte norme, alt tip de politică, alt tip de economie etc. Și nici țările din spațiul URSS, rămase pentru mult timp ”sateliți” ai Moscovei, nu au simțit sub conducerea nomenclaturii ex-sovietice o atracție excesivă pentru modelul european...

Războiul din Ucraina este, însă, un moment de cotitură. Un stat ex-sovietic luptă nu doar împotriva Rusiei, ci și pentru a apăra, în ultimă instanță, valorile europene! Dincolo de agresiunea Moscovei, aspirațiile europene la nivelul ”simplului cetățean” au iradiat mult spre est. Ucraina – dar să nu uităm și de Republica Moldova – își definesc acum viitorul în relație cu Uniunea Europeană. Iar în acest context, Galațiul are, într-adevăr, șansa de a deveni ”o poartă” de legătură cu spațiul comunitar.

Desigur, refacerea căii ferate cu ecartament larg de la Galați este doar un mic pas spre această conectare a spațiului ex-sovietic scăpat de dominația Moscovei cu spațiul comunitar european. Dezvoltarea porturilor, folosirea potențialului Dunării, diversificarea ofertei logistice, dar și de producție din zonă sunt repere la fel de importante pentru viitor. Pentru asta avem însă nevoie de viziune, de dinamism, de instituții capabile de reformă.

Dar, exact în momentele în care ne gândim la toate acestea, peste București începe să plutească spectrul... alegerilor prezidențiale! ”Hic sunt leones”!

Citit 1366 ori Ultima modificare Joi, 07 Iulie 2022 21:14

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.