Printre cei mai săraci, dar cu energia cea mai scumpă

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Deşi avem printre cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, plătim pentru curent şi gaze unele dintre cele mai mari preţuri. Paradoxal, având în vedere că România se numără printre statele europene cu cea mai mică dependenţă de importurile în materie de energie. La sfârşitul lunii iulie, în România preţul unui megawatt a fost de 516 euro. Doar Franţa şi Italia aveau preţuri mai mari, dar salariile de la noi nu se compară cu cele de acolo. În Polonia, megawattul se livra, în aceeaşi perioadă, cu 235 de euro, iar în Finlanda cu 83 de euro. Prin urmare, este greu de înţeles de unde provine această discrepanţă, având în vedere că noi suntem mai puţin afectaţi decât alte state de criza energetică ce a fost cauzată de războiul din Ucraina. În plus, din 1 ianuarie 2021, piata energetică s-a liberalizat. Au apărut peste 100 de furnizori, iar preţurile, din nou în mod greu de înţeles, în loc să scadă, au crescut atunci cu 25 la sută.

„România are rezerve de gaze, atât ca potenţial de extragere, cât şi ca depozite. Dar în ultimii ani nu au mai fost oferite licenţe de explorare şi extracţie de gaze. Nici nu s-a mai investit în capacităţi de energie electrică. Piaţa de energie este defectuos organizată şi a permis apariţia brokerilor care au cumpărat cu multe luni în urmă la preţuri de nimic, ca să manipuleze piaţa”, comentează, pentru "Deutsche Welle", consilierul pe probleme de securitate energetică, Cosmin Păcuraru.

Scumpirea energiei ştim cu toţii că aduce în cascadă măriri ale preţurilor la toate produsele. Deci viitorul nu sună deloc îmbucurător, după preţul record atins la energie la sfârşitul lunii trecute, efectele urmând să apară şi odată cu facturile care vor veni în următoarea perioadă la curent şi gaze. 

Acelaşi specialist explică şi motivele pentru care s-a ajuns la această situaţie: „În ultimii ani, nu a fost elaborată o strategie energetică naţională. La nivelul deciziilor politice lipsesc profesioniştii. Iar sistemul energetic este căpuşat de firme inutile, invenţii ale unor politicieni pentru a răsplăti cu posturi bine plătite clienţi politici fără experienţă în energie, care consumă banii din energie”.

Din nefericire, ceva obişnuit la noi, putem lua la cunoştinţă, dar nu ne stă în putere să schimbăm ceva. Doar să plătim cât nu face.

Citit 2219 ori Ultima modificare Vineri, 12 August 2022 17:32

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de florin
  Sâmbătă, 13 August 2022 08:55
  86.124.200.***
  Pentru ca avem de trei ani un ministru al energiei care are afaceri în distribuirea combustibililor?Are afaceri cu OMV!Acest ministru dacă era de la PSD maaaama ce mai scriau ziarele!Asa e de dreeeeapta!De fapt interesele României și a romanilor nu mai exista în acest moment!Doar banii sunt importanți!Și pentru un absolvent mediu al liceului economic era clar ca asa zisa piața libera va duce preturile în sus la maximul de suportabilitate!Guvernul a pus gaz peste foc compensând orice preț fără discernământ!Și acum trebuie sa plătim indirect prin taxe și impozite 31 de miliarde lei valoarea facturilor la gaze și energie!Asa se intimpla cind ai ministru energiei angajat la OMV!
  0
  10
  Raportează
 • postat de Marcu D
  Sâmbătă, 13 August 2022 03:37
  5.13.215.***
  Pentru că suntem conduși de niște diletanți și impostori. Prețuri mai mici în alte țări care nici pe departe nu au potențialul nostru energetic sau de resurse se poate. La noi NU. Că cică ori nu ne lasă UE, ori de vină este Putin.
  Tot acest jaf este girat cu bună știință de guvernanți, în scopul de a încasa cât mai mulți bani la buget.
  Prețul de extracție al unui mc de gaze este de 40 de bani. La furnizorii finali este de 8 lei pe mc. Tehnologia de extracție a ramas aceeași de acum câțiva ani. Consumatorul casnic plătește acum vreo 3,5 lei pe mc de gaz. Diferența de până la 8 lei o dă guvernul acestor speculanți, tot din banii celor ce plătesc taxe și impozite, adică tot de la buget.
  La fel la benzină, motorină. Prețul barilului a scăzut sub 90 de dolari dar prețurile la pompă, bătaie de joc. Ori când statul, din combustibili, jumătate încasează sub formă de taxe, accize, cum să aibă interes ca la pompă sa fie un preț corect?
  Nu mai punem la socoteală că prin acest jaf, guvernanții bagă în colaps total și bruma de industrie, servicii care abia mai mișcă.
  0
  12
  Raportează
 • postat de paloma
  Sâmbătă, 13 August 2022 00:19
  5.13.215.***
  Pentru ca suntem si cei mai prosti !!!
  1
  20
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.