Printre cei mai săraci, dar cu energia cea mai scumpă

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Deşi avem printre cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, plătim pentru curent şi gaze unele dintre cele mai mari preţuri. Paradoxal, având în vedere că România se numără printre statele europene cu cea mai mică dependenţă de importurile în materie de energie. La sfârşitul lunii iulie, în România preţul unui megawatt a fost de 516 euro. Doar Franţa şi Italia aveau preţuri mai mari, dar salariile de la noi nu se compară cu cele de acolo. În Polonia, megawattul se livra, în aceeaşi perioadă, cu 235 de euro, iar în Finlanda cu 83 de euro. Prin urmare, este greu de înţeles de unde provine această discrepanţă, având în vedere că noi suntem mai puţin afectaţi decât alte state de criza energetică ce a fost cauzată de războiul din Ucraina. În plus, din 1 ianuarie 2021, piata energetică s-a liberalizat. Au apărut peste 100 de furnizori, iar preţurile, din nou în mod greu de înţeles, în loc să scadă, au crescut atunci cu 25 la sută.

„România are rezerve de gaze, atât ca potenţial de extragere, cât şi ca depozite. Dar în ultimii ani nu au mai fost oferite licenţe de explorare şi extracţie de gaze. Nici nu s-a mai investit în capacităţi de energie electrică. Piaţa de energie este defectuos organizată şi a permis apariţia brokerilor care au cumpărat cu multe luni în urmă la preţuri de nimic, ca să manipuleze piaţa”, comentează, pentru "Deutsche Welle", consilierul pe probleme de securitate energetică, Cosmin Păcuraru.

Scumpirea energiei ştim cu toţii că aduce în cascadă măriri ale preţurilor la toate produsele. Deci viitorul nu sună deloc îmbucurător, după preţul record atins la energie la sfârşitul lunii trecute, efectele urmând să apară şi odată cu facturile care vor veni în următoarea perioadă la curent şi gaze. 

Acelaşi specialist explică şi motivele pentru care s-a ajuns la această situaţie: „În ultimii ani, nu a fost elaborată o strategie energetică naţională. La nivelul deciziilor politice lipsesc profesioniştii. Iar sistemul energetic este căpuşat de firme inutile, invenţii ale unor politicieni pentru a răsplăti cu posturi bine plătite clienţi politici fără experienţă în energie, care consumă banii din energie”.

Din nefericire, ceva obişnuit la noi, putem lua la cunoştinţă, dar nu ne stă în putere să schimbăm ceva. Doar să plătim cât nu face.

Citit 2466 ori Ultima modificare Vineri, 12 August 2022 17:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.