Rusia, din a doua armată a lumii, în a doua armată din Ucraina

Rusia, din a doua armată a lumii, în a doua armată din Ucraina
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Înainte ca președintele rus, Vladimir Putin, să anunțe invadarea Ucrainei, pe 24 februarie, singura necunoscută era dacă Rusia va recurge sau nu la acest act de agresiune neprovocată. Nimeni nu părea să pună atunci în discuție capacitatea armatei ruse, considerată a doua forță militară de pe glob. Cele peste șapte luni de război au însemnat însă nenumărate eșecuri pentru forța de invazie a lui Putin, astfel încât, acum, armata rusă pare să fie abia a doua forță militară din Ucraina, după armata Kievului.

În ciuda mobilizării parțiale anunțate de Putin și a anexării la Rusia a 18 la sută din teritoriul ucrainean, greul pare că abia acum va urma pentru armata rusă. Succesele înregistrate de militarii ucraineni nu doar în estul, ci și în sudul țării par să pună trupele lui Putin într-o dificultate la care nimeni nu ar fi putut spera, în momentul declanșării invaziei.

Cifre neconfirmate încă de Kremlin estimează că în jur de 80.000 de soldați ruși și-au pierdut până acum viața în Ucraina. Chiar dacă numărul lor ar fi mai mic, bilanțul pierderilor tot se măsoară în zeci de mii de decese. Dincolo de propaganda Moscovei, numărul mare de soldați morți se va întoarce, mai devreme sau mai târziu, împotriva lui Putin și a acoliților săi.

Nu este pentru prima oară în istorie când armata rusă suferă pierderi imense de vieți în rândul soldaților. În Al Doilea Război Mondial, însă, deși rușii au murit în număr extrem de mare, Armata Roșie și populația erau motivate de însuși pericolul existențial reprezentat de o victorie a naziștilor. Acum, tocmai o astfel de motivație lipsește, din moment ce nicio propagandă, oricât de eficientă, nu poate ascunde absurdul din spatele invadării Ucrainei.

În dinamica pe care pare să o fi căpătat acum războiul, nici măcar folosirea armelor nucleare tactice nu va mai putea întoarce cursul înfruntării. Să nu uităm că luptele dintre ucraineni și ruși se duc din ce în ce mai aproape de granița Rusiei, iar folosirea unei arme nucleare - chiar și cu o capacitate redusă - ar reprezenta un pericol chiar pentru populația și armata rusă.

Cu fiecare acțiune la care recurge acum, Vladimir Putin pare că nu mai are de unde să scoată încă o carte câștigătoare, iar nemulțumirea în rândul propriei populații se va îndrepta, fără îndoială, către un punct critic pentru dictatorul de la Kremlin.

Citit 1699 ori Ultima modificare Marți, 04 Octombrie 2022 18:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.