Ultimele date oferite de Eurostat pentru anul 2021 arată că situaţia din România este chiar tragică atunci când vine vorba de interes în asigurarea viitorului copiilor noştri. În timp ce Ministerul Educaţiei şi preşedintele ţării s-au tot complăcut în declaraţii şi promisiuni siropoase pe marginea proiectului "România educată", zugrăvind în roz viitorul învăţăceilor şi al şcolii, datele scot la iveală cruntul adevăr, de care ar trebui să ne fie ruşine. Guvernanţii şi toţi politicienii ar trebui să primească un categoric blam. Printre statele membre, România este țara în care există cel mai mare procent de minori care se află în situație de risc de sărăcie și excluziune socială! 41,5 la sută dintre tinerii sub 18 ani se află în această situație dramatică, România fiind urmată doar de Spania, Bulgaria și Grecia. Adică, mai precis, avem aproape dublul mediei europene în domeniu, care este de 24,4 la sută.
Sărăcia are efecte imediate în modul în care tinerii din România au acces la educaţie. Conform aceleiaşi surse, suntem fruntași şi la abandonul şcolar. Suntem primii în Europa, cu 15,3 la sută dintre tineri care au legat şcoala de gard mai devreme de terminarea studiilor, comparativ cu procentul de doar 2,4 la sută din Croația. Culmea e că printre ţările cu procent de abandon mic nu se află cele mai bogate. Pe lângă Croaţia, au procente mici de abandon Lituania, Grecia, Slovenia şi Irlanda. Semn că guvernele acestora au înţeles că tocmai în contextul sărăciei copiii trebuie ţinuţi în băncile şcolilor.
La noi care e, de fapt situaţia? Guvernul acordă burse care nu ajung în buzunarele beneficiarilor, motivaţia fiind una birocratică. Mai rău decât atât, se taie alocaţia de sprijin pentru elevii din mediul rural, adâncind iar discrepanţele, ştiut fiind că acolo sunt cele mai mari predispoziţii spre abandon. Dacă nu e de ajuns, să amintim şi de faptul că, ani la rând, Guvernul nu a dat de capăt unei soluţii pentru decontarea navetei elevilor, când aceasta ar fi trebuit să fie prin lege gratuită.
Sunt state care oferă tuturor elevilor masă caldă. La noi, sunt doar 450 de şcoli în program, în toată ţara. 150 au fost introduse anul acesta, dar politicienii, deşi s-au bătut cu cărămizile în piept că au mărit numărul lor cu 50 la sută, au uitat să acorde şi banii. Acestea sunt date reale, palpabile, care arată clar cât le pasă mai marilor noştri de viitorul copiilor şi al ţării.