Cu energie, spre Cartea Recordurilor!

Cu energie, spre Cartea Recordurilor!
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Parteneriatul strategic în domeniul Energiei încheiat la București între guvernele din România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria, vine să dea o gură de oxigen unei diplomații dâmbovițene destul de vlăguită după eșecul Schengen.

Realizat sub ”patronajul” Comisiei Europene, acordul marchează o premieră la nivelul implementării strategiei EU Global Gateway. Menită inițial să fie o alternativă la proiectele Chinei de acaparare economică și condiționare politică a unor state, UE trebuie, mai nou, să se angajeze și pe ”frontul” reducerii dependenței energetice față de Rusia. 

Dacă este să plecăm de la fundamentele EU Global Gateway, Acordul de la București atinge, dintr-o lovitură, două componente importante: pe de o parte se consolidează relațiile cu statele din spațiul extracomunitar, iar pe de altă parte se promovează principiul unei economii sustenabile, bazate pe energie verde. În plus, după cum am amintit, noile conectivități energetice din bazinul Mării Negre, asigură pentru spațiul comunitar resurse energetice, alternative la cele rusești, dar în același timp oferă și accesarea unor piețe de desfacere pentru statele ex-sovietice, atât de dependente până în prezent de politicile Moscovei.

Ar mai fi de remarcat schimbarea de ton a premierului ungar, Viktor Orban, care susținea nici mai mult nici mai puțin că ”vremea dependenței de resursele Rusiei a trecut”, un bonus diplomatic pentru București, în contextul destul de complicat al relațiilor Ungariei la nivelul UE.

Tot din partea de ”culise” a acordului, prezența la București a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și asigurările date de aceasta că va sprijini total aderarea României la Spațiul Schengen în cursul anului 2023 sunt o consolare după eșecul din Consiliul JAI.

Revenind însă la Acordul transnațional privind conectivitatea, cu accent pe resursele de energie verde, putem remarca și o serie de discrepanțe. De exemplu, România stă bine la declarațiile oficiale privind susținerea proiectelor de energie regenerabilă, să nu uităm însă că suntem în țara în care trebuie să aștepți cu anii ca să poți să pui în funcțiune niște simple panouri fotovoltaice. Asta ca să nu mai pomenim de ”portița” legislativă privind eventuala introducere a unei ”taxe pe soare”.

Dincolo de asta, să privim partea plină a Acordului. Vom avea un cablu electric pe sub Marea Neagră care, dincolo de toate, va intra, cel puțin, prin lungimea sa în... Cartea Recordurilor!

Citit 1184 ori Ultima modificare Duminică, 18 Decembrie 2022 18:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.