Scrisul de mână devine, încet, istorie

Scrisul de mână devine, încet, istorie
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

De când n-aţi mai scris de mână o scrisoare? De când n-aţi mai primit una? Vă mai amintiţi ce simţeaţi, când, cu foşnetul aripii de pasăre al hârtiei, omul care vă scria îşi lăsa sufletul să vi se odihnească între palmele voastre?

Aţi apucat să mângâiaţi vreodată slovele rotunjite pe hârtie de cineva drag? Obişnuiam să spunem în trecutul destul de apropiat că scrisul de mână este oglinda sufletului. În miile de ani de la inventarea scrisului de mână s-a consolidat şi o ştiinţă specială, grafologia, care spune că în mărimea literelor, în orientarea lor spre stânga sau spre dreapta, în rotunjimile "a"-urilor sau  "o"-urilor, sau în buclele altor slove stă ascunsă personalitatea omului. Poate acesta este motivul pentru care epistolele erau mângâiate, păstrate în buzunarul de lângă inimă, adulmecate. 

Cine se mai gândeşte la astfel de lucruri acum, în era tehnologiei, când scrisul a devenit ceva total depersonalizat. Dovadă că telefoanele cu mesajele iubiţilor sunt adăpostite acum în buzunarele din spate ale pantalonilor. Nu mai reprezintă nimic special. Avantaje şi dezavantaje. Putem comunica mult mai uşor, putem să îi vedem pe cei dragi, chiar dacă sunt la capătul pământului, doar cu un click. Însă am pierdut mult din emoţie.

Pentru generaţiile din ziua de azi scrisul de mână nu mai are decât calitatea funcţionărească de a fi folosit la teme şi la notiţele de la şcoală. Dar şi aşa, pe zi ce trece, tinde să dispară din viaţa noastră. Şi asta în condiţiile în care specialiştii susţin că scrisul de mână e un exerciţiu nemaipomenit pentru dezvoltarea gândirii şi a inteligenţei. Arta scrisului de mână ne stimulează controlul asupra mâinii, ne ajută să ne coordonăm privirea cu mișcarea degetelor, formează legături neuronale, asocieri. Mai mult, tot psihologii sunt cei care susţin că un copil care ia notiţe scriind de mână învaţă mult mai uşor, pentru că, astfel, i s-au dezvoltat nişte operaţii ale gândirii. Alţi oameni au descoperit calităţile terapeutice ale caligrafiei. 

Cu toate acestea, scrisul de mână dispare din viaţa noastră încet, dar sigur. Chiar dacă pe 23 ianuarie avem şi o sărbătoare dedicată lui: Ziua Internaţională a scrisului de mână. Posibil ca în curând şi asta să devină doar istorie.

Citit 1535 ori Ultima modificare Luni, 23 Ianuarie 2023 17:27

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de Alexandru Rodica
    Miercuri, 25 Ianuarie 2023 10:33
    178.138.99.***
    O alta tragedie culturala!
    Uitati-va ce "semnaturi"au persoane importante mai tinere.De scris si de vorbit corect ce sa mai vorbim!
    Pe langa o evaluare psihologica,n-ar trebui si o asemenea testare-evaluare pt. toti cei ce aspira pt. functii politice sau administrative?
    0
    0
  • postat de rodax
    Marți, 24 Ianuarie 2023 17:32
    92.83.34.***
    dar când faci o listă de cumpărături de exemplu,o scrii de mână,că doar n-o s-o scoți la imprimantă,nu?
    0
    0
  • postat de Am pățit-o, mi-a fost rușine
    Marți, 24 Ianuarie 2023 17:21
    109.166.133.***
    Sincer, după ani de tastatură, am uitat să mai scriu de mână, scrisul de mână a ajuns un privilegiu. Chiar mi-a venit greu să scriu de mână, câteva formulare clasice și ca să fiu mai caraghios, m-am apucat să scriu de mână câteva foi, să-mi aduc aminte scrisul de mână, literele mari de mână, uitându
    0
    0
  • postat de Profesor
    Marți, 24 Ianuarie 2023 08:59
    89.39.81.***
    Da! Din păcate, 23 ianuarie va deveni ziua comemorării scrisului de mână. Sunt deja țări în care scrisul de mână (la școală mă refer) a devenit facultativ.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.